PONOVLJENI POZIV BIRAČIMA - Hrvatski Glas Berlin

PONOVLJENI POZIV BIRAČIMA

Ponovljeni poziv za prethodnu i aktivnu registraciju birača uoči izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru (rok za prijavu: 24.6.2020.)

Iz Obavijesti i Propćenja Veleposlanstva RH U Njemačkoj

Berlin/ Nastavno na poziv koji smo na web stranici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu  objavili 3. lipnja 2020.,  ponovno pozivamo birače na prethodnu (birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) i aktivnu (birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) registraciju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu i generalnim konzulatima Republike Hrvatske u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu kako bi mogli glasovati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor. Rok za prijavu je zaključno do srijede, 24. lipnja 2020.

Izbori će se održati na biračkim mjestima u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH u Saveznoj Republici Njemačkoj u subotu, 4. srpnja 2020. i u nedjelju, 5. srpnja 2020. u vremenu od 7,00 do 19,00 sati uz poštivanje higijenskih i zdravstvenih propisa.
……

Predsjednik Republike Hrvatske je 20. svibnja 2020. donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu na temelju članka 29. stavka 1. i članka 36 stavka 1. Zakona o registru birača (NN 144/12, 105/15) daje

OBJAVU O PRETHODNOJ I AKTIVNOJ REGISTRACIJI BIRAČA

Birači se pozivaju na prethodnu (birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) i aktivnu (birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) registraciju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu i generalnim konzulatima Republike Hrvatske u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu, kako bi mogli glasovati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, koji će se na biračkim mjestima u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu održati u subotu, 4. srpnja 2020. i u nedjelju, 5. srpnja 2020. u vremenu od 7,00 do 19,00 sati.

Birači kojima je izdana osobna iskaznica s adresom prebivališta izvan RH bit će aktivno registrirani po službenoj dužnosti prema adresi u osobnoj iskaznici te ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u RH, moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije (npr. prebivalište u Münchenu, a žele glasovati u Berlinu ili prebivalište u Mostaru, a žele glasovati u Stuttgartu).

Zahtjev za registraciju podnosi se popunjavanjem obrasca za registraciju koji se može predati (osobno, poštom ili skrenirano putem e-maila),  u Veleposlanstvu RH u Berlinu te generalnim konzulatima RH u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu, ovisno o tome na čijem konzularnom području birači imaju prebivalište ili boravište u inozemstvu i o tome gdje birači žele glasovati, zaključno do srijede, 24. lipnja 2020. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti svoj zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju.

Bez obzira na način podnošenja, zahtjev je valjan ako je vlastoručno potpisan i priloži mu se preslika važeće hrvatske identifikacijske isprave (putovnice ili osobne iskaznice).

Svi birači mogu zaključno do srijede, 24. lipnja 2020. provjeriti svoj upis u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave RH https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/ , u uredima državne uprave u RH, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH i putem online sustava e-Građani te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka.

Gordan Bakota, veleposlanik

Related Post

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of