PREPORUKE I ODREDBE O PUTOVANJIMA

 Hrvatska je, prema Njemačkoj i Austriji, među stabilnih, nerizičnim državama

Njemačka je tijekom tjedna izdala nova upozorenja vezana za putovanja. Upozoravaju se njemački građani da zbog pogoršanih epidemioloških razloga, ne poduzimaju nepotrebna turistička putovanja.

S liste zemalja u koje bi se putovanje smatralo “nepotrebnim” izuzete su  države članice Europske unije – Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Grčka, Hrvatska, Latvija, Litva, Malta, Austrija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Švedska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Češka, Mađarska, Republika Cipar, te zemlje povezane sa Schengenom – Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska, te u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Andoru, Monako, San Marino i Vatikansku državu,

Zasad se ovo upozorenje o putovanju odnosi do 31. kolovoza 2020. godine.

To ne znači da je svako putovanje u imenovane zemlje moguće bez ograničenja. Pojedine zemlje mogu nastaviti ograničavati ulazak ili osigurati karantenu prilikom ulaska. Uz to, putnici trebaju biti oprezni i unaprijed se informirati o situaciji u svom odredištu putovanja putem informacija o putovanjima i sigurnosti. Odluka o tome hoće li i kako putovati, ostaje na putnicima.

Ranije ukidanje upozorenja moguće je uz pozitivan razvoj pandemije, stabilan zdravstveni sustav, koherentne mjere sigurnosti turizma i pouzdane mogućnosti odlaznih i povratnih putovanja, a najavit će se odvojeno u pojedinačnim slučajevima.

Austrija uvodi nova ograničenja za putnike iz 32 zemlje koji ulaze u Austriju. Izdan je popis rizičnih zemalja i područja među koje su ubrojani Egipat, Albanija, Bangladeš, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, Kosovo, Meksiko, Moldavija, Crna Gora, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunjska, Ruska Federacija, Švedska, Senegal, Srbija, Južna Afrika, Turska, Ukrajina, Velika Britanija i kineska pokrajina Hubei.

Putnici koji dolaze iz rizičnih zemalja moraju pokazati pri ulasku u Austriju negativan korona test (PCR ne stariji od 72 sata) ili se testirati unutar 48 sati nakon ulaska u zemlju. Do dobivanja rezultata testiranja za koje troškove moraju snositi sami, obvezno moraju biti u kućnoj samoizolaciji, uz predočenje potvrde o stanovanju.

Slobodan ulazak u Austriju, bez ikakvih ograničenja vrijedi za Austrijance i građane EWR država te Švicarce koji dolaze iz država „sa stabilnom Covid-19 situacijom (kao što su Njemačka, Italija, Švicarska, Norveška)“. Uvjet je da je osoba prethodnih 10 dana boravila u slijedećim –  trenutačno sigurnim – državama, u koje su, uz Hrvatsku, ubrojene i Andora, Belgija, Njemačka, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Island, Italija, Letonija, Lichtenštajn, Litva, Luxemburg, Malta, Monako, Nizozemska, Norveška, Poljska, San Marino, Švicarska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Češka, Mađarska, Vatikan, Velika Britanija i Cipar.

Tranzit (prolazak) kroz Austriju bez zaustavljanja i dalje je moguć i neograničen.

Odluka o ograničenjima koju je izdalo austrijsko ministarstvo zdravlja, stupa na snagu od ponedjeljka, 27. srpnja. a za one koji su već u inozemstvu, od 01.kolovoza.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments