VRIJEME BEZ DUHA

KARDINAL VINKO PULJIĆ, VRHBOSANSKI NADBISKUP,  BORAVIO U BERLINU
tekst i foto: Sonja Breljak

BERLIN/ U povodu proslave 40-te obljetnice Hrvatske katoličke misije, u Berlinu je boravio kardinal Vinko Puljić , vrhbosanski  nadbiskup.
Tijekom misnog slavlja, msgnj Puljić se, pored čestitki kako svećenicima tako i vjernicima na značajnom jubileju, osvrnuo i na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, te ponovio  u  više navrata:


– Pitaju neki …pa ima  li života u toj Bosni i Hercegovini …a ja odgovaram …ima, ima života u Bosni i Hercegovini! Nemojte se stidjeti zavičaja i države iz koje dolazite. Svoje treba voljeti a tuđe poštovati. Zadržite imovinu koju imate, sutra može Vaše dijete ili unuče željeti da posjeti, vidi, zemlju iz koje jesmo …rekao je Puljić, ustvrdivši:
-Mi smo jedan narod koji živi u dvije države. Napose se ovdje obraćam Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.
Ne zaboravite svoje stare koji su ostali negdje u rodnom kraju. Često ih viđam i znam kako im je teško  bez djece.
Ne zaboravite ni grobove predaka.
Kad sam bio dijete, nikada nisam čuo od roditelja da kukaju radi kakve  teške  situacije. Mati bi obično rekla …daće Bog… i odmah bi bilo lakše s problemima iako ih je bilo puno a imalo se malo. U današnje vrijeme imamo dovoljno  kruha i ruha a nema duha. Biti ponajprije čovjek pa zatim Hrvat i katolik, to je tvoj identitet. Njegujte zajedništvo, posebno ono u obitelji, rekao je, između ostalog u Berlinu kardinal Puljić i mnogima u ovim prisjećanjima, izmamio suze na očima.

Kardinala Puljića su u Berlinu dočekali i pozdravili župnik fra Petar Čirko sa subraćom, fra Josisp Bebić, delegat za inozemnu pastvu, potom dominikanac Frano Prcela, zatim veleposlanik RH u Njemačkoj, dr Miro Kovač, predsjednik  pastoralnog  vijeća njemačke katoličke zajednice St. Sebastian, Ronald Franzke i brojni vjernici. Nakon misnog slavlja uslijedio je i recital koji su izveli gosti iz Domovine, fra Josip Grbavac, ravnatelj  franjevačke klasične gimnazije u Sinju i Tomislav Martić, glumac iz Zagreba te Mijo Marić. Po završetku recitala, kardinal Puljić je u crkvi svetog Sebastiana, blagoslovio sliku Alojzija Stepinca.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments