ŽIVOT U SUZNOJ DOLINI

piše: fra Ivica Vrbić, misionar u Boliviji

Bolivija proslavlja 195-u obljetnicu neovisnosti! Na žalost cijela proslava obilježena je vrlo teškom zdravstvenom i političkom situacijom.

Pandemija je na osobit način pogodila najsiromašniji dio stvanovništva koji živi “od danas do sutra” bez stalnog zaposlenja i sigurnog izvora prihoda.

Nadostatak bolnica i svega onoga vezano uz zdravstveni sustav očitovalo se u brojnim umrlim “od” i “zbog” virusa. Primjer tome je nedostatak reaktiva za probe coronavirusa, tako da službeni podatci uopće ne očituju stvarnu sliku stanja.

S druge strane ponovno su počeli politički nemiri. Odgađanje datuma izbora poradi pandemije prouzročilo je u pripadnicima odbjeglog bivšeg predsjednika Eve Moralesa odbijanje priznavanja vlasti privremene predsjednice Jeanine Áñez, te ponovno blokiranje zemlje. Njihova borba na žalost je kao i prije financirana od nekoliko moćnika i narkotrafikanata, a požurivanje datuma izbora ima za cilj preteći odluku sudova po kojim bi se Evina stranka osudila za lažiranje prošlih izbora te na taj način izgubila pravnu osobnost i mogućnost ponovne kandidature.

Do jučer je Bolivija bila blokirana na više od 60 ključnih prometnih mjesta. Nekim gradovima iz visinskih dijelova Bolivije na taj način je blokiran dovoz medicinskog kisika, te ostalih prehrambenih namirnica. Iskreno se nadamo da će strasti uskoro splasnuti te u miru dočekati datum ponovljenih izbora.

Jučer je u privremenu vladu Bolivije izabran treći ministar hrvatskih korijena Branko Marinković koji je proveo više od deset godina u egzilu nakon sukoba s bivšim predsjednikom Evom.

Na svu ovu situaciju u Boliviji zazivamo Božje milosrđe, snagu Kristove Krvi i silu Duha Svetoga kako bi ovaj narod kročeći prema Nebeskoj domovini hodio u miru i slozi po ovoj “suznoj dolini”. Preporučujemo cijelu ovu situaciju u vaše molitve! Bog blagoslovio Boliviju i njezin narod!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments