KOLAČ MANJE – OSMIJEH VIŠE

piše: Ivica Vrbić

I u Covid vrijeme idemo s našom akcijom “Kolač manje – osmijeh više”!

Još od djetinjstva ostala mi je u sjećanju uzrečica: “Sveta Luca orahe tuca”. Kako se približavao Božić, tako bi se ubrzavale i pripreme za onaj izvanjski dio proslave Isusovoga rođenja. Kad bi se orasi već osušili, a vani bilo hladno zimsko večer, sjedeći na podu sobe tukli bi orahe čekićem i čistili ih od ljuske.

Od toga vremena kao da se napravio jedan svojevrstan zaokret. Gotovo su nestali običaji zajedničke priprave za Božićne dane, a slatkoća zajedništva pokušava se nadomjestiti kvantitetom blagdanskoga stola.

Iako je kriza života mnoge ljude natjerala na razboritost, znamo da se još uvijek znaju po stolovima danima povlačiti pečenke, francuske salate i raznovrsni kolači.

Bog je rođenjem svoga Sina htio svijetu darovati osmijeh kao znak oslobođenja od ropstva grijeha. Anđeoska pjesma: “Slava Bogu na visini” nadomjestila je krik Abelove krvi, prolivene radi ljubomore i sebičnosti, te pokazala svijetu da se tek u iskrenu daru događa preporođenje stvorenja. Bog se u Isusu darovao nama, kako bi se mi po bližnjima mogli darovati Njemu. Zato i ovoga Božića svaki naš dar bližnjem u potrebi, bit će istinski odgovor na Božje darivanje nama.

I dok se unatoč restrikcijama pripreme za Božić zahuktavaju i očišćeni orasi na tržnici kupuju, naša misija vam nudi mogućnost da učinite jedno dobro djelo. Akcijom “kolač manje – osmjeh više” oslobodili biste jedno mjesto na vašem blagdanskom stolu, spriječili pomicanje remena za rupicu više, te bi novčanim darom u iznosu jednoga kolača izmamili osmijeh više na licima onih koji i ovoga Božića na svom blagdanskom stolu neće imati ni ukrasa, ni mesa, ni kolača. Neka ovaj Božić bude doista proslavljen s Isusom slavljenikom, kojega ćemo skrivenog prepoznati po riječima svetog evanđelja: “Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” (Mt 25, 45).

Na dobro nam svima došao i ovaj dragi Božić!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments