OTVOREN FANTOCHE 2020.

prilog: Zvonimir Mitar

Baden/ U utorak 1. rujna/septembra 2020. u Badenu (Švicarska) svečano je otvoren 18. Internacionalni festival animiranog filma «FANTOCHE». Ove godine je i jubilej festivala, jer «FANTOCHE» je prvi puta održan prije 25 godina.

Zbog raznih ograničenja uzrokovanim Coronom, fešta otvaranja festivala bila je ove godine isto tako podvrgnuta raznim ograničenjima, a organizatori su pokušali učiniti sve najbolje: uz poneki salto, poput ovog koji je na pozornici izvela moderatorica Momo «the Maniac» Kunz, pa je uobičajeni apero, koji je godinama bio uz sekt, kvalitetna vina i razne delicije, ove godine zamijenjen sa za svakog posjetitelja jednom bocom mineralne po izboru i s povećom plastičnom posudom Cornflakesa (kokica, pucanki), a svi posjetitelji su zbog Corone u dvoranu mogli ući samo sa zaštitnim maskama.

Poslije otvorenja Festivala uputili smo se u kino dvoranu, gdje je prikazan animirani film «Calamity Jane», o djetinjstvu povijesne djevojčice Marthe Jane Cannary Burke (kao odrasla, bila je poznata junakinja divljeg Zapada), koja 1863. godine sa svojom obitelji u konvoju novih doseljenika u Americi kreće na Zapad i nakon što joj je otac doživio nesreću, preoblači se u odjeću dječaka i «preuzima komandu» u svoje ruke…

Rémi Chayé: «Calamity, une enfance de Martha Jane Cannary», die Geschichte der legendären Westernheldin «Calamity Jane»

Film je napravljen tako fantastično, da sam iz filma, u kojem je prikazano mukotrpno putovanje novih doseljenika u Oregon, o toj temi naučio znatno više nego iz svih western filmova koje sam do sada gledao.

Ako Vam se ikad pruži prilika pogledati taj film, bit ćete i Vi oduševljeni, a ako ste u Švicarskoj, film možete pogledati u Badenu, kako slijedi: petak u 21:30h u kinu Trafo2, subota u 15:45h Trafo1 i nedjelja u 14:15h Trafo1.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments