PRESUDA IZ HAAGA

Braniteljski forum /hrt.hr
Den Haag/ Ante Gotovina proglašen je krivim kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata i to po devet točaka optužnice. Nije kriv samo po točki 3. Osuđen je na 24 godine zatvora. U obzir mu je uzeto vrijeme provedeno u zatvoru.
Ivan Čermak oslobođen je po svim točkama optužnice i odmah se pušta na slobodu.
Mladen Markač proglašen je krivim kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata i to po devet točaka optužnice. Nije kriv samo po točki 3. Osuđen je na 18 godina zatvora.
U obzir mu je uzeto vrijeme provedeno u zatvoru.
Presude je pročitao sudac Alphons Orie.
U pitanju su prvostupanjske presude, a haška je praksa da se na takve presude učestalo žale – bilo branitelji, bilo tužitelji ili i jedni i drugi. Do odluke o žalbi i drugostupanjskoj presudi može proći još godina, pa i godina i pol.
Trojica hrvatskih generala optužena su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.
Suđenje je počelo 11. ožujka 2008. U 303 radna dana suđenja tužiteljstvo je izvelo 81 svjedoka, a obrane 57.
Tužitelji su za Gotovinu tražili 27 godina kazne, za Markača 23, a za Čermaka 17 godina. Branitelji su tražili oslobađajuće presude.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

Poštovane Dame i Gospodo u braniteljskom forumu i drugi preostali. Da se bolje razumijemo Za mene ali i za druge koji to shvaćaju i znaju što znači raditi u hodu jedan posao u više smijernica, dobro i kvalitetno mudro i učinkovito danas je to i struka i zanat. Neki bi rekli sve od jednom a to nemože biti, ali jedan u hodu kamo li cijela Vlada i Oporba mogli bi napraviti na taj način puno više čega dobroga slično i riješiti problem generala ako ne sasvim riješiti ali sigurno oblažiti s njima uhedno s time ujedno uvažit i potvrdit hrvatski… Read more »