MEDALJA DOBROTVORKI OLGI STOSS

tekst i foto: Sonja Breljak ….foto album

jaKao što smo već pisali, u Kongresnom centru Kurhaus u Bad Homburgu, održana je 12. po redu Večernjakova domovnica. Prema procjeni organizatora, bilo je oko 500 uzvanika.

Najzapaženiji je bio dolazak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Uz nju je za stolom sjedila i Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija, državni tajnik Ivan Milas, predstavnik Stirije Ivan Tolj, Zdravka  Bušić …Svečanosti je nazočio i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač,  SPD-ov zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, , gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjes, gradonačelnici Dubrovnika, Mostara, Vukovara i Raba, Mato Franković, Ljubo Bešlić, Ivan Penava i Nikola Grgurić, šef zagrebačke skupštine Andrija domMikulić, Miroslav Ćiro Blažević, te brojni drugi gosti.

Prema podacima organizatora, u ovogodišnjem izboru najpopularnijih Hrvata izvan domovine, u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla, bilo je nominirano 73 kandidata iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Danske, Belgije i Kanade. U predfinalni krug ušlo je tridesetak kandidata, od kojih će po troje s najviše glasova čitatelja inozemnog izdanja Večernjeg lista (po svim kategorijama) ušlo u finalni izbor za nagradu Večernjakova domovnica 2018.

Na svečanosti su govorili simpatični gradonačelnici Bad Homburga i Dubrovnika, Alexander Hetjes i Mato Franković, urednik Večernjaka Dražen Klarić, državni tajnik Zvonko Milas, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović . Svi su istaknuli dobru suradnju gradova te dobru organizaciju iseljeničkog izbora kao i napore i zasluge iseljenika na povezivanju Hrvatske i Njemačke te iseljene Hrvatske i domovine.

vodPored Večernjakovih domovnica 2018. koje su našle svoje vlasnike prema, većinom jednoglasnim odlukama žirija i čitatelja, dodijeljena su i priznanja, zahvalnice za podržavanje Večernjakove domovnice i iseljene hrvatske. Zahvalnicu je dobila Kolinda Grabar Kitarović a potom i Ivan Tolj, Miro Kovač i Josip Juratović.

Olga Stoss, počasna građanka Dubrovnika i Bad Homburga  je  na dodjeli nagrade Večernjakova domovnica primila „Medalju za zasluge za međunarodnu suradnju Njemačke vatrogasne službe“. Kao prva žena dobitnica ove medalje zaslužila ju je za „posvećenost uspostavljanju dugogodišnje suradnje vatrogasaca iz Bad Homburga i Dubrovnika te vatrogasnih službi Njemačke i Hrvatske“.

Zahvaljujući donacijama koje je prikupila Olga Stoss, u Osojniku kod Dubrovnika završava se izgradnja novog Vatrogasnog doma čija vrijednosti prelazi 250 tisuća eura. Nagradu Olgi Stoss uručili su predsjednik Vatrogasnog udruženja Hessena i potpredsjednik Svjetske vatrogasne brigade dr. Ralf Ackermann  i Norbert Fischer, predsjednik regionalne udruge vatrogasaca.

Program dobro organizirane svečanosti dodjele Večernjakove domovnice 2018. vodili su Franjo Ridjal i Michaela Macotic. U glazbenom dijelu programa  sudjelovao je band Bisernica, Miroslav Škoro te Paula i Đelo Jusić mlađi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments