SUSRET KAO POTVRDA ISKRENOG PRIJATELJSTVA

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u radnom posjetu Berlinu

  tekst i foto: Hrvatski glas Berlin
036
Berlin/ Njemački predsjednik Joachim Gauck je nešto prije podne, ispred dvorca Bellevue, dočekao i pozdravio svoju kolegicu, hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Prvi je to susret prve hrvatske predsjednice s njemačkim predsjednikom, pa time i povjesni. Ispred dvorca Bellevue, po prelijepom sunčano danu, uz zastave Njemačke, Hrvatske i Europske unije koje se vijore na povjetarcu, prvog proljetno toplog dana u Berlinu, hrvatska predsjednica je primljena uz sve protokolarne, državničke počasti. Događaj su zabilježile brojne kamere i fotoaparati kako njemačkih tako i hrvatskih novinskih i TV kuća.

059Nakon pozdrava na ulazu u dvorac Bellevue, hrvatska predsjednica se, podužim tekstom, upisala u knjigu gostiju a potom sa svojim domaćinom zaputila prema protokolu, u unutrašnje dvorište dvorca gdje je čekao postrojen počasni vod. Uz zvuke Lijepe naše i njemačke  nacionalne himne, te melodiju svečanog marša, dvoje predsjednika je krenulo duž postrojeno počasnog voda, pozdravilo zastavu te se uputilo u dvorac Bellevue. Predsjednici Hrvatske i Njemačke, potom su se obratili novinarima kratkim izjavama.

Njemački predsjednik je izrazio dobrodošlicu i zadovoljstvo da može pozdraviti hrvatsku predsjednicu. –Naše dvije zemlje su vrlo povezane, rekao je, između ostalog Gauck. Povezani smo i s preko dvije stotine tisuća građana Njemačke hrvatskog porijekla. Oni značajno doprinose njemačkom gospodarstvu i društvu uopće. Mnogi od njih su ovdje pronašli domovinu. Povezani smo i brojnim njemačkim građanima koji kao turisti posjećuju Hrvatsku.

Njemački predsjednik je u svojoj izjavi, podsjetio na napore koje je Hrvataska uložila da bi prije dvije godine ušla u Europsku uniju. Posebno je istaknuo ulogu hrvatske kao lidera regije, kao primjera zemljama susjedima kako treba i može se raditi. –Hrvatska je spoj i veza Europske unije s drugim zemljama Balkana, rekoa je. Njemački predsjednik je naglasio spremnost na kooperaciju, na partnerske odnose te zaključio: – Gospođo predsjednice, radujem se da ste u ovom lijepom danu ovdje kod nas i želim da se ugodno osjećate.

Hrvatska predsjednica je zahvalila na ljubaznim riječima dobrodošlice, te naglasila kako je Berlin prva prijestolnica koju posjećuje nakon posjete Bosni i Hercegovini. –Time sam željela uputiti jasnu poruku kao potvrdu iskrenog prijateljstva Hrvatske i Njemačke.

Gospođa Grabar Kitarović je najavila razgovore koje će tijekom dana voditi kako sa hrvatskim predsjednikom tako i sa kancelarkom Merkel a tema će im biti kako gospodarska, tako i trgovačka, kulturna, turistička, znanstvena i opća društvena suradnja.

–Hrvatska prepoznaje ključnu ulogu njemačke u sveukupnim gospodarsko-društvenih kretanjima Europe i želimo ojačati naše odnose. Hrvatska zna gdje pripada i i tko su joj prijatelji. Njemačka je uvijek bila uz  Hrvatsku vjerujući u naše sposobnosti, držim, da će tako, zaslugom naše vjerodostojnosti, i ostati.

Razgovori dvoje predsjednika država nastavljeni su kasnije pozdravnim govorima u vrijeme ručka u dvorcu Bellveu, priređenog u čast visoke gošće iz Hrvatske.

Nakon svečanog ručka prema program posjeta, hrvatska predsjednica ima susret sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkelhttp://www.hrvatskiglas-berlin.eu/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gifU popodnevnim satima susrest će se i sa predstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu.

A kruna posjeta je večernje predavanje u Europskoj akademiji gdje će hrvatska predsjednica govoriti na temu: HrvatskA i EU.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments