POLITIČKO SUĐENJE I PRESUDA

KAJ GOD!
piše: Ivek Milčec

Nakon današnjeg čitanja optužnice i presude  tročlanog sudbenog vijeća Haaškoga suda, predvođenog sucem Alphonsom Oriem, hrvatski vitezovima i generalima Anti Gotovini i Mladenu  Markaču izrečene su drakonske kazne; 24 i 18 godina robije s obrazloženjem da su kao sudionici “udruženog, zločinačkog pothvata” tolerirali ubijanje, protjerivanje, pljačku i palež srpskih civila i njihove imovine u oslobodilčkoj akciji “Oluja”.
Trećeoptuženi general Čermak oslobođen je odgovornosti iako je bio optužen, kao  Gotovina i Markač, za tzv. zločinački pothvat.
U vođe toga pothvata uvršteni su  prvi hrvatski predsjednik Tuđman, ministar obrane Šušak, generali Bobetko i Červenko a sva četvorica, da su živa ,bila bi optužena za zločin prema srpskim civilima. Kaj god!
Čitanje, najprije optužnice a kasnije prvostupanjske presude, pratio sam među tisućama Zagrepčana i njihovih gostiju na središnjem gradskom Trgu bana Josipa Jelačića  a ogorčenje i prezir prema Haaškome sudištu i omraženoj prijašnjoj tužiteljici Carli del Ponte bili su vidljivi na licima svih nazočnih.
Ni hrvatske vlasti, kak sadašnje tako i bivše nisu bile pošteđene zvižduka, prijetnji i psovki. Kasnije, kod kuće, na ostalim tv-kanalima vidio sam i čuo zaprepaštenje i ogorčenje svih koji vole Hrvatsku. One druge neću spominjati.
Dok pišem ovaj tekst …petak, 15. travnja, u 14 sati …u Hrvatskoj nije došlo do izgreda a da li će tako i dalje biti samo Bog zna.
Ono što sam od mnogih na Trgu bana Josipa Jelačića čuo je zamjerka aktualnoj premijerki Jadranki Kosor koja je već jučer pozvala hrvatske građane da se ponašaju dostojanstveno i mirno jer ćemo na taj način pokazati svijetu da smo civilizirano, demokratsko društvo koje može i zna podnijeti i najteže udarce. Kaj god!
Znači, sve u službi zadovoljenja europske, pogotovo britanske diplomacije koja ima itekako umočene prste u progon i uhićenje pobjedničkog, hrvatskog generala i junaka Domovinskog rata, Ante Gotovine.
Naravno, ovo je prvostupanjska presuda i sada predstoji težak i mukotrpan žalbeni postupak gdje odvjetnici generala Gotovine i Markača moraju pronaći rupe, a ima ih, u ovako teškim presudama. Međutim ovakva presuda, ako bi postala pravomoćna, bila bi presuda  svim sudionicima pravednog Domovinskog rata …ali i svima nama … koja bi, na neki način legalizirala (poražene  postrojbe fantomske, četničke Srpske krajine i SANU) tezu da je briljantna vojna akcija i pobjeda ostvarena “Olujom”, zapravo zločin nad srpskim civilima u oslobođenim  hrvatskim područjima.
Ne možemo pobjeći od činjenice da je zločina bilo za vrijeme a pogotovo nakon “Oluje” i da su se počinitelji morali  odmah primjereno kazniti. Šteta je što hrvatska politika nije bila tada spretnija, pametnija i odgovornija jer danas zacijelo ne bi imali haaške optužnice i ovako drakonske kazne.
Ne smijemo zaboraviti ni suđenje šestorici bivših dužnosnika Herceg-Bosne koji su optuženi za komadanje BiH i pripajanje dijela teritorija te zemlje Hrvatskoj. Na kraju bi moglo ispasti da su Hrvati krivi za krvavi rat u Hrvatskoj i BiH?!
Da je sud u Haagu u stvari politički sud, na kojega u znatnoj mjeri utječe britanska politika a i politika još nekih moćnih zemalja, jasno je i malome djetetu. Mi smo u toj tajnoj, ali ipak prozirnoj, igri najviše na udaru i zbog činjenice da smo pobijedili jugočetničku soldatesku i Domovinskim ratom uništili Englezima njihovu omiljenu igračku,  Jugoslaviju. Zapravo, Srbiju!
Možda je napravljena velika politička pogreška kad smo upravo mi bili veliki zagovornici osnivanja (1993.) Međunarodnoga suda koji će biti nadležan suditi za ratne zločine počinjene u ratu koji je posljedica velikosrpske agresije. Nadali smo se pravednoj kazni  Miloševiću, Karadžiću, Šljivančaninu, Mladiću, Martiću, Babiću, Arkanu i ostalim srpskim ratnim zločincima. Na žalost, ruka pravde stigla je samo neke i to ne u onolikoj mjeri kako smo mi očekivali i priželjkivali.
Neki  prominentni sudionici  TV i radijskih emisija u kojima se najviše govorilo o današnjim presudama Gotovini i Markaču, zamjeraju  hrvatskim bivšim i sadašnjim vlastima nedovoljan i nestručan angažman u obrani hrvatskih generala. Nadamo se, da će vrijeme pokazati koliko ima u tome istine, ali nema spora da je propusta bilo.
Kakva će ovih dana biti politička situacija u Hrvatskoj  teško je  sada reći. Možda će sutra, nakon prosvjeda dijela braniteljskih udruga i građana na  zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića neke stvari biti jasnije.
Međutim, sigurno je da prosvjednici neće štedjeti premijerku Kosor i Vladu kojoj baš ne cvjetaju ruže.
Naravno, ni  ostale političke stranke neće biti pošteđene kritike njihovih birača. Ipak, u ovome trenutku  najvažnije je da odvjetnici Gotovine i Markača uz svu moguću pomoć Vlade RH, napišu takvu žalbu koju bi Haaški sud morao prihvatiti i osloboditi svake krivnje hrvatske junake i naše osloboditelje. Potvrđenje prvostupanjske presude u pravomoćnu bila bi  prava katastrofa za Hrvatsku i nitko ne zna kakve bi posljedice za sve nas imao taj haaški, pravosudni tcunami.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
13 years ago

piše: Ivek Milčec
Možda je napravljena velika politička pogreška kad smo upravo mi bili veliki zagovornici osnivanja (1993.) Međunarodnoga suda koji će biti nadležan suditi za ratne zločine počinjene u ratu koji je posljedica velikosrpske agresije.
———————————–
Osobno ne vidim tu pogrešku

Već tu je još jedan dokaz da je Hrvatska već u ono vrijeme surađivala sa haškome sudom.