MAJKA I MAĆEHA

tekst: Marko Jareb

U propovijedi za Veliku Gospu jedan svećenik je rekao kako nam domovinu rastaču, pa dodao, ali za nas vjernike naša domovina je na drugom svijetu odnosno nebu.

Što je to domovina? Je li to ono gdje je nekome dom ili je to ipak širi i veći pojam? Jesu li dom i kuća sinonimi? Koliko je pojam kuća vezan za zavičaj, a pojam dom za domovinu? Zašto je nekome domovina majka, a nekome maćeha?

U dnevnom tisku od 26. siječnja 2015.  godine čitam tekst pod naslovom: „Država je maćeha splitskoj pameti“ te se u samom članku između ostaloga navodi kako je država Splitskom sveučilištu za ovu godinu namijenila samo 316 milijuna kuna, što je najmanje od svih sveučilišta u RH.

Zavičajne ustanove su osnivači Osnovnih i Srednjih škola u RH. Iz njihovih budžeta se financiraju materijalni troškovi za njihovo funkcioniranje, a plaće zaposlenih u školama se podmiruju iz domovinskog budžeta. Ima već duže vrijeme kako su zaposlenicima u školama u RH ukinute naknade za dar ispod bora, a zaposlenici zavičajnih ustanova redovito dobivaju tu naknadu. Ne samo što dobivaju tu naknadu nego dobivaju i „regres“ za godišnji odmor, a zaposlenicima u školama je i to ukinuto.

Prof. J. M. je kao zaposlenik „R.B.Š.“, zajedno sa svojim kolegama, sudjelovao u radovima na R.TOP. „P. K. IV.“, na sustavima B. 57 i A.K. 630 mm, od početka 1992. godine, pa do predaje broda, negdje u kolovozu 1992., u sastav H.R.M.-a, odnosno sustav H.V.-a. Za to nije dobio nikakvu satisfakciju nego samo S. D. rata, kao i ostali zaposlenici „R.B. Š.“. Mogu li se prof. J. M. bar ti radovi na borbenim brodskim sustavima H.R.M.-a ( a bilo ih je i na drugim novogradnjama na brodovima H.R.M.-a u tijeku agresije na RH ) priznati kao braniteljski staž u D. ratu?

Kako je moguće da zaposlenici zavičajnih ustanova u RH dobivaju gore navedene naknade, a zaposlenici u školama kojih su zavičajne ustanove osnivači, ne dobivaju.

Je li gore navedeni primjeri mogu najslikovitije prikazati kako domovina nekome može biti majka, a nekome maćeha?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments