LJULJAJ, LJULJAJ …

Iz naše arhive/ objavljeno 13.03.2013.

U sjećanje na moje drage… 

piše: Sonja Breljak
Držim stari dokument u rukama. Požutjeli papir. Izlizan. Istanjio. Nije ni čudo. Datum izdavanja je 8. 11. 1961. godine. U zaglavlju ćiriličnim pismom piše: Izvod iz matične knjige rođenih. Opština Bugojno, Srez Jajce. Tako tad bilo.

Formular je ispunjen latiničnim pismom. Podaci su upisani rukom, plavim naliv perom. Rukopis lijep, uredan, slova pravilna, pravi krasnopis.

Stoji: 26. 10. 1961. u 20 sati, rođena Kolovrat Sonja, pol ženski. Otac: Stipo Kolovrat, majka Mara rođena Kuna, narodnost: Hrvat i …

više

USPJEŠNA KORIZMENA AKCIJA HKM BERLIN

Uredništvo HGB

Berlin/ Prema informaciji sa online stranice Hrvatske katoličke misije Berlin, završena je dobrotvorna akcija organizirana u korizmeno vrijeme, vrijeme kršćanske solidarnosti i odricanja od onoga što opterećuje život, kako bi se bilo bliže Bogu i ljudima koji trebaju pomoć.

U ovoj korizmenoj akciji  HKM Berlin prikupljeno je ukupno 11.953,53 eura.…

više

BISERI KOJI SU U NEVOLJAMA NASTALI

Iz knjige “Stipine priče i pjesme”  tiskane 2007. godine, koju je priredio sin autora priča, naš suradnik Filip Ćorlukić a kojoj na početku stoji ovaj tekst: “Objavljivanje ove spomen-knjige omogućili su Hrvati Bos. Posavine / u znak sjećanja na Stjepana Stipu Ćorlukića, stradalnika i neznanog, a izrazito nadarenog  pripovjedača i pjesnika.”

Predgovor: Sinovi Filip i Anto Ćorlukić

Majka Kata je i tu večer davne 1954. godine grabljama s tavana skidala sjeno da nahrani našu kravicu. Odjednom je pred nju pala nekakva mala pohabana školska bilježnica, iz koje je ispalo nekoliko ispisanih papira. Ukočila se od straha. Kako i ne bi kad su pripadnici Ozne prije samo dana tu pronašli našeg oca, koji se pred njima skrivao preko devet godina. Odnijeli su sve knjige i papire koje su pronašli, a i mnoge predmete iz kuće. Budući da nije znala čitati, nije znala što piše u bilježnici. Onako u strahu htjela ju je baciti u vatru, ali se predomislila i odlučila je sakriti da bi mogla nama pokazati.

Kad smo pročitali, bili smo zaista iznenađeni sadržajem. Čak je i nama koji smo ga dobro poznavali bilo teško shvatiti od kuda je crpio toliku snagu, da u najtežim uvjetima, strahu i svim mogućim psihičkim…

više

POTICAJ ILI GURANJE U PONOR

tekst: Kitana Žižić

Prije nekoliko tjedana u mozaičkoj emisiji Hrvatske radiotelevizije ugledala sam poznato lice. Manje poznato od lica mlađeg brata, ali sam ga odmah prepoznala.

Bila je to reportaža o čovjeku u najboljim godinama, koji je u majčinom rodnom dalmatinskom mjestu pronašao dom. Godinama već tamo živi sa suprugom i obožavanom kćerkom, uglavnom zahvaljujući popularnom kafiću u centru mjesta.…

više