OBILJEŽILI POBRATIMSTVO

prilog: Zvonimir Mitar

Lijepo je da su se u Koblenzu sjetili da se grad Koblenz 2007. godine pobratimio s našim lijepim baroknim gradom Varaždinom, što možete pogledati u članku kopiranom s portala eu2020.de,

O tome je pisalo i online izdanje Varaždinske vijesti od 18. studenoga 2020., što možete pročitati dolje preko priloženog linka/poveznice.

GRAD ZA EUROPU I SVIJET

Koblenz je kozmopolitski europski grad. Grad ima osam partnerstava s gradovima slične veličine u Europi i širom svijeta. Kad je 1962. potpisan Francusko-njemački elizejski ugovor, Koblenz se pobratimio sa središnjim francuskim gradom Neversom u regiji Bourgogne-Franche-Comté. Od tada slijede dogovori o bratimljenju gradova s ​​Haringeyem i Norwichom u Ujedinjenom Kraljevstvu, Maastrichtom u Nizozemskoj, Novarom u Italiji, Austinom u Sjedinjenim Državama i Petah Tikvom u Izraelu. Najnoviji sporazum o bratimljenju potpisan je s hrvatskim gradom Varaždinom 2007. godine.

Kao i kod mnogih aranžmana s blizancima, veza između Koblenza i Varaždina vuče na inicijativu posebno angažiranog mještanina Koblenza, Friedhelma Piepera

Bio je uvjereni Europljanin i dugi niz godina radio je kao savjetnik za vanjsku trgovinu u Trgovačko-industrijskoj komori u Koblenzu (IHK). Proputujući mnoge europske zemlje preko 40 godina poslujući za IHK, želio je podržati razvoj Hrvatske nakon jugoslavenskog rata. Upravo je on inicirao prve veze. I danas još uvijek djeluje kao predsjednik grupe prijateljstva za oba grada.

VARAŽDIN

Varaždin je grad baroka, mladih, glazbe, cvijeća i bicikala. „Mali Beč“ s bogatom prirodnom baštinom isprepletenom u parkovima, odredište koje morate posjetiti nalazi se na sjeveru Hrvatske na južnoj obali rijeke Drave.

Sa 46.946 stanovnika i prosječnom godišnjom temperaturom od 10 ° C, grad Varaždin jedno je od najatraktivnijih odredišta za život ili posjetu u Hrvatskoj. Turističko je, kulturno, gospodarsko, obrazovno i sportsko središte sjeverozapadne Hrvatske.

Devetostruki dobitnik nagrade koju je dodijelila Nacionalna turistička zajednica, nominacije za Zlatni cvijet Europe i nositelj 11 „Zelenih cvjetova“; nacionalna nagrada, a sve za najuređenije, najotmjenije i najodržanije odredište, govori u prilog da je Varaždin grad ugodnih emocija.

Grad anđela, šareni i čarobni događaji; najpoznatiji Špancirfest – Ulični festival dobrih emocija ljeti i Festival klasične glazbe – Varaždinske barokne večeri koje u jesen slave glazbu, barokno arhitektonsko nasljeđe i autentične instrumente.

O tome je pisalo i online izdanje Varaždinske vijesti od 18. studenoga 2020.:

https://www.varazdinske-vijesti.hr/magazin/o-koblenzu-i-varazdinu-u-sklopu-njemackog-predsjedanja-vijecem-eu-44302/

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments