NJEMAČKI SREBRNI JUBILEJ

piše: Sonja Breljak

 

Berlin/ Praznik je. Njemačka danas, a njen glavni grad posebno kao i Frankfurt gdje je ove godine centralna svečanost, obilježavaju  i slave njemački nacionalni praznik, Dan ujedinjenja. Srebrni jubile.

25 godina zajedništva. Istok i zapad  ujedinjeni. Četvrt stoljeća. Puno je to godina. Ali, puno je bilo i posla. Dva svijeta koja su se decenijama razvijala dijametralno suprotno, trebala su vrijeme upoznavanja, približavanja, ujednačavanja.

Dvadeset i pet godina zajedničkog života. Bez zidova.

Razlike nisu nestale. Svakako da postoje. Istočni i zapadni Nijemci jedni druge smatraju prilično drukčijima, ali su im približena stajališta po pitanju onoga što ih brine i što ime je važno u životu: prihodi, prijatelji, obitelj, partnerstvo. I sloboda mišljenja.

Ono zajedničko bilo je važnije od razlika i onog što razdvaja. To je ispunilo godine njemačkog srebrnog jubileja. I pokazalo se kao ključ uspjeha.

Njemačka je i danas opet pred novim izazovima. Veliki izbjeglički val prelijeva se i preko njemačkih gradova. – Wir schaffen das, rekla je Angela Merkel, a te riječi pod pritiskom mase izbjeglica, opterećenosti država, gradova i komuna, dobijaju i odjek, jeku: –Wie schaffen wir das?

Šta je, tu je. Sad treba tragati za rješenjima.

A možda potražiti i pouku iz proteklih 25 godina.

Šta je ono bilo ključ uspjeha, temelj ujedinjena?

Sretan Vam/nam praznik!

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments