KROZ DOŠAŠĆE U NEOBIČNO VRIJEME

Iz razgovora s fra Zvonkom Tolićem, voditeljem HKM Berlin

prilog: Sonja Breljak

Berlin/ Virus, povećan broj oboljelih, nove mjere i ograničenja… sve je to  obilježilo i početak došašća. Djelomično zatvaranje ponajviše se odnosi na društveni i kulturni život a epidemiološke mjere imaju velikog utjecaja i na vjerski život i vjerska okupljanja

U ovo predbožnićno vrijeme i brojni vjernici koji se okupljaju u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin gdje sudjeluju u vjerskom životu na svom materinskom jeziku, razmišljaju i pitaju se kako će izgledati ovi dani došašća, priprave za Božić i proslave Božića, dani u kojima su tradicionalno  misna slavlja jako posjećena.

Bit će svakako i povećano zanimanje vjernika za misna slavlja na hrvatskom jeziku u Berlinu jer će radi virusa i uvedenih ograničenja biti smanjene i namjere i mogućnosti putovanja u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

U crkvama je sada ograničen broj vjernika i svi se moraju prethodno prijaviti za sudjelovanje u misnom slavlju, nema pučkog niti zbornog pjevanja, te dakako, svi u crkvi nose i zaštitne maske. O tome kako je i kako će biti organiziran vjerski život u ovo predbožićno  vrijeme, razgovarali smo s voditeljem HKM Berlin, fra Zvonkom Tolićem koji nam je rekao sljedeće:

– Što se tiče svetih misa, imat ćemo kao i sad, pet – jedna na Spandau (09.30) i po dvije na Weddingu (11.30 i 15.30)  i Mehringdamu (13.30 i 15.00), te mise zornice petkom i subotom.  Planiramo da će tako biti kroz cijelo vrijeme došašća, do Božića. A što se tiče novih mjera, ograničenja se odnose na razmak, nošenje maski i broj  koliko vjernika može biti ovisno o veličini crkve. Mora se uzeti u obzir da svaka crkva ne može primiti isti broj tako da u crkvi na Weddingu, ovisno o obaveznom razmaku i tome jesu li u crkvi pojedinci ili članovi iste obitelji, taj broj varira između 70 do 150 vjernika na misi. Za Božić smo dosta toga već definirali, sigurno ćemo  na Badnji dan imati šest misa a tražimo prostor i za sedmu, na Božić najmanje tri – četiri a možda i pet misa. Naravno limitirani smo i kod ispovijedi propisanim odstojanjem i svim  drugim mjerama, u hodu ćemo rješavati probleme, no nastojat ćemo sve učiniti i mise držati u puno većem broju ukoliko se situacija ne pogorša i ostane ovakva.

Ovh dana organiziramo pripremu raznih akcija pomoći siromašnima u domovini, obiteljima s  više djece ili starijima i nemoćnima. Sigurno ide sijanje i prodaja pšenice, možda i pravljenje kolača i čestitki, vidjet ćemo kako to organizirati. Za blagoslov obitelji –  to doista ne znamo kako će biti, to moramo još vidjeti kako će se situacija razvijati.

Šo se tiče pjevanja u crkvi, sve je svedeno na najmanju mjeru, na nekoliko pjevača,  prema epidemiološkim mjerama ne smije cijela crkva pjevati, nema pučkog a ni zbornog pjevanja.

Doći će nam na ispomoć jedan svećenik, koji je student u Rimu a imamo i jednog svećenika koji je podrijetlom iz Bugojna i živi na Pankowu u Franjevačkom samostanu. On je ovdje došao učiti jezik i ostaje sigurno do Uskrsa  pa nam koliko mu prilike dozvoljavaju, pomaže u aktivnostima tako da nam može biti od pomoći i u ovo božićno vrijeme.

Koliko nam naše prilike dozvole, vrijeme došašća ćemo nastojati provesti u iščekivanju Isusa. Koliko god vrijeme bilo neobično, ovo je naš put prema Gospodinu, nadam se da ćemo koliko je god moguće u ograničenim mogućnostima doista biti blizu Gospodinu i da ćemo naći načina kako biti bliže jedni drugima. Ovo su obiteljski blagdani i koliko god sve izgledalo paradoksalno, ovo doista jeste vrijeme obitelji i nadam se da će zatvaranje mnogih sadržaja u gradu omogućiti da obitelj bude zajedno u ovo vrijeme iščekivanja Božjeg sina. Vjerujem da će i naše obitelji više se družiti i više biti zajedno u svojim svakodnevnim aktivnostima.

Želimo ljudima svrnutu pozornost na to da ćemo se nastojati koliko je god moguće i moramo se držati svih mjera, ali koliko nam god prilike u tim mjerama budu dozvoljavale, izići ćemo ljudima u susret. To nama svećenicima otežava svakodnevni pastoralni rad ali nastojimo ljudima doista izići u susret, povećanim brojem svetih misa, susretima, razgovorima u moguće i nemoguće vrijeme, mogućnostima za ispovijed. Nadam se da ćemo se svi pripremiti za Božić i dočekati Božić onako kako trebamo. Svim  našim vjernicima želim da ovo došašće bude neobično došašće ali došašće u kojemu ćemo dočekati sina Božjega onako kako Isus želi, čista srca, čiste duše, čistih misli čistih pogleda, i čiste naše savjesti i čiste budućnosti koja je pred nama.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments