SUSRET NA KRAJU GODINE

 Wiesbaden/ Hrvatska kulturna zajednica / Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu organizira u subotu 19.12.2020. u 19 sati. “Susret na kraju godine” koji će biti izveden kao video-konferencija  tj. na ZOOM-u s adresom https://t1p.de/vziz.

Kulturno literarni sadržaj ove video-konferencije bit će:

1. Literarni prilog (pjesma) Jare Besser, učenika 4. razreda Hrvatske nastave u Wiesbadenu.
.
2. Poezija Borisa Marune, pjesnika iz hrvatske migracije u izvedbi Jakova Šteke
.
3. Literarni radovi pisca i novinara Ivice Đikića, koji sam potječe iz gastarbajterske obitelji, u izvedbi Jakova Šteke
.
4. Literarni radovi Ljiljane Tadić iz Frankfurta
.
5. Umjetničko i književno djelo Dragutina Trumbetaša prema tekstu Gerharda Zwerenza, a koji je preveo prof. dr. Josip Matešić
.
6. Paralelno s literarnom tribinom biti će otvorena virtualna izložba (internetska stranica na našem portalu) sa slikama iz mape Gastarbejter.
.
Gosti i sudionici su srdačno pozvani da sudjeluju u raspravi o sadržaju umjetničke predstave,  a koja za cilj treba potaknuti novo i drugačije (umjetničko) stvaralaštvo.  U spomen na likovnog i pjesničko stvaratelja iz migracije, biti će pripremljeno vizualno predstavljanje radova Dragutina Trumbetaša. Već u Riječi broj 44 objavljen je prilog o izložbi Dragutina Trumbetaša u Frankfurtu, a opširan prikaz susreta pod naslovom Zadaća umjetnika objavljen je i u Riječi broj 56/67.  Treba li se (jer kao može se), još nešto reći o Gasterbajteru godine?  Nije li u uvodnom tekstu Gerharda Zwerenza,  a u prijevodu prof. dr. Josipa Matešića rečeno toliko da bi svaka daljnji pokušaj već prevršio mjeru.

Ne, rekao bi naš Dragina: – niste shvatili poruku umjetnika!

Zabilježiti stvarnost, to nije isključiva zadaća umjetnika, to je društvena potreba u piramidi zadovoljavanja osnovnih potreba. Dragutin je razotkrio svoj put i pristup. Načina rada koji je Drago usvojio ne treba i ne smije nitko ponavljati. Ali cilj ove zadaće, bez obzira na metodu ostaje isti, kao i  kod Trumbetaša: – društvena kritika je briga za bližnjega!

Gastarbjater Tonček ostaje u slici i pismu Dragutina Trumbetaša tek usamljeni kritik iz neosjetljive gomile. Ali njegov krik treba biti glasan i prepoznatljiv; – Društvena kritika treba poslužiti umjetniku da stvara viziju budućnosti za razdoblje od barem jedne generacije.

Vaš doprinos i Vaši prijedlozi su osnova i temelj našeg predstavljanja u njemačkoj i hrvatskoj javnosti.

S desetak aktivnosti u ovoj godini, a o čijem se sadržaju izvještavalo, ne smo u dnevnom tisku, internetu, nego i u vlastitoj nakladi časopisa  „RIJEČ“, možemo kazati: iza nas je jedna plodna i stvaralačka godina. Naravno predbožićni susret je prilika i za susret s redakcijom časopisa, stoji u obavijesti o događaju koju potpisuje Ivica Košak, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice / Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu.

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments