MY WAY

Pismo nevidljiva kradljivca (2/7)

piše: Dražen Radman

Dakle, nedavno sam razmišljao kakvo bi ‘iskreno’ i pokvareno pismo napisao taj kradljivac, tj. zli duh, razotkrivajući svoj karakter i namjere. Jedno bi takvo pismo, upućeno čovjeku koji tapka u nekom svom mraku, možda moglo izgledati ovako:

* * *
“Dragi moj, ti i ne znaš koliko te volim, a posebno kad ne misliš na mene. To me uopće ne vrijeđa i ne brine. Dapače. Sve dok stojiš podalje od mog velikog Neprijatelja, ti si moj igrač – i moj ljubimac. Znaj da ćeš takav biti u mojim očima i mome srcu sve do svog samog kraja kada ću te srdačno dočekati na svom toplom ognjištu. No, o tome ću ti drugi put više reći.

Kad ti bude istjecalo vrijeme, bit ću ti pri ruci i ne ću te ostaviti previše zbunjenog. Naime, kad dođe vrijeme, potrudit ću se svim svojim silama i svojim anđelima da te učinim principijelnim i ustrajnim u tvojim dotadašnjim stavovima, čak i onda kad budeš shvaćao da ti više nema povratka.

Čovjek mora ostati dosljedan i vjeran onome što je za svog dugog vijeka gradio i utvrđivao, je li tako? U tim trenutcima, trudit ću se da ne misliš na kratkoću ili prolaznost života. Trudit ću se da, evo, do samog konca zadržiš u mislima kako mora postojati nešto i da s tom važnom spoznajom – umreš.

U međuvremenu, za tvog zemaljskog tijeka, pomoći ću ti da se usredotočiš na svakodnevni život, i to na takav način da ga proživiš – na najbolji mogući način.

Ako dosad nisi znao, upravo ti ja dajem napitke poput: ‘Uzmi sve što ti život pruža’, ‘Živi se samo jednom’, ‘Svim sredstvima do cilja’, ‘Uživaj dok možeš’, ‘Najjači samo opstaju’, ‘Vrijeme je novac’, ‘Otkrij sreću u sebi’, ‘Možeš ako misliš da možeš’, ‘Zamisli što želiš i tako će ti biti’, ‘U tebi je sva energija’, ‘Misli pozitivno’, ‘Gledaj samo sebe’, ‘U radu je spas’…

Imam još nekoliko stotina sličnih izreka na raspolaganju, među kojima uvijek mima neka posebna za svakog od vas, koju primate k srcu i s kojom, zatim, desetljećima s uspjehom hodate kroz život. A rekoh ti što je po meni uspjeh.

Svakako, sa svim svojim anđelima, nastojat ću ti život učiniti što lagodnijim.

No, najprije moraš shvatiti da život treba i mora biti lagodan. Inače nema smisla. Također, nastojat ću te uvjeriti u istinu da tvoj život nema smisla ukoliko nisi ništa stekao… ako se nisi oženio… ako nemaš djece… ako si izgubio posao… ako si izgubio ruku… ako si siromašan… ako mucaš… ako imaš hendikepirano dijete… ako nisi poznat… ako ne znaš tko su ti roditelji… ako si doživio neku tragediju… ako te netko prevario…

Dakako da ću ti u takvim situacijama pomagati – da stekneš, da se oženiš, da imaš djece, da dobiješ posao, da postaneš bogatiji, da budeš poznatiji, da se zauvijek riješiš ljudi koji su te povrijedili, pa i osvetiš onima koji to zaslužuju. Bolje i tako nego da u sebi kupiš svu tu bol cijeloga života.

Da, u svemu tome ću te poduprijeti. Nije uopće važno što se ne ćeš sjetiti zahvaliti mi. Važno je da se ti dobro osjećaš. A, kažem ti, dobro si sve dok ne izgubiš sebe. Jer kad bi izgubio sebe, onda bi bio nitko i ništa i s tobom bi se moglo lako upravljati i manipulirati, baš kao s lutkom na koncu. A za to ipak nisi stvoren. Stvoren si za slobodan i nesputan let. Da svoj život krojiš kako ti hoćeš i kako ti misliš da je najbolje.

Stvoren si da se vodiš poticajima i otkucajima svog nepogrješiva srca, a preprjeke i glasovi koji ti se jave na putu samo su podle zamke koje te žele skrenuti s puta. Dakle, ‘My way’ – pa kud puklo da puklo!…”

(slijedi 3. nastavak)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments