POOŠTRENE MJERE ULASKA U NJEMAČKU

Berlin/ Od danas se primjenjuju mjere zabrane ulaska u Njemačku iz zemalja u kojima se posebno proširila zarazna inačice virusa korone. U petak je Vlada donijela odluku o zabrani prijevoza zrakoplovnim, željezničkim, autobusnim i brodskim tvrtkama do 17. veljače, ali to predviđa brojne iznimke, uključujući sve Nijemce i strance koji žive u Njemačkoj, kao i tranzitne putnike i kretanje robe.

U početku su pogođene Velika Britanija, Irska, Portugal, Južna Afrika i Brazil, a od nedjelje će to biti i male afričke države Lesoto i Eswatini.

Samo Lufthansa trenutno nudi 55 povratnih letova tjedno u pogođene zemlje. Zbog brojnih pravila o iznimkama, ne bi se trebali brisati svi letovi.

Uz spomenute iznimke, postoje i druge. Prijevoz medicinskog osoblja, letovi hitne pomoći, prijevoz organa i prijevoz “iz hitnih humanitarnih razloga” i dalje su dopušteni. Tranzitni putnici također smiju sletjeti u Njemačku, a ulazak se podrazumijeva i posadama zrakoplova i brodova.

Savezna vlada već je u posljednjih nekoliko tjedana i mjeseci korak po korak otežavala ulazak u Njemačku. Otprilike 160 od gotovo 200 zemalja svijeta danas je klasificirano u jednu od tri kategorije koronskog rizika. Za najniže postoji obaveze  testiranja najkasnije 48 sati nakon ulaska i desetodnevna karantenska obveza od koje se može osloboditi nakon pet dana drugim negativnim testom.

Za oko 40 zemalja u dvije više kategorije – uključujući područja mutacija – pravila su pooštrena prošlog tjedna. Prilikom ulaska iz tih zemalja morate položiti negativan test pri ulasku, što je dovelo do redova i gužve na njemačko-češkoj granici.

Savezna vlada sama je izrekla zabranu ulaska neovisno o partnerima iz EU. Pozadina ovoga jest da nije bilo moguće dogovoriti jedinstveni postupak za područja mutacije između 27 zemalja EU. Prije odluke Vlade, predstavnici članica EU su se složili samo oko preporuka za stroža pravila tijekom putovanja unutar Europske unije.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments