VEČERAS PREMIJERA OPERE “JENUFA”

Večeras je u berlinskoj Staatsoper Unter den Linden, premijera opere “Jenufa” u kojoj pjevaju i Evelin Novak i David Oštrek a koju možemo pratiti putem televizije i radija. 

Berlin/ Večeras je velika premijera u Staatsoper Unter den Linden u kojoj pjeva i dvoje Hrvata, sopranistica Evelin Novak i bas bariton David Oštrek.

Na repertoaru je opera “Jenufa” koje je skladatelj Čeh Leoša Janáček. I jasno, pjeva se na češkom.

Istina, u dvorani neće biti publika već zbor koji sudjeluje u predstavi i radi mjera zaštite, ne može biti na sceni, no sve će ljubitelji glazbe moći pratiti preko TV ekrana – 13,02.  u 20:15 – 3SAT kao i preko www.3sat.de i www.staatsoper-berlin.de te čuti od 20:04 preko RBBkultur i 14.02. u 19:05 na BR-Klassik Radio.

“Unatoč tome da su zabranjene predstave najmanje do Uskrsa a zabrana traje već od 2.11. intendant opere (Matthias Schultz, op. u), uspio je velikim, poznatim imenima svjetske operne scene pridobiti sve važne medije. Kad smo krenuli s probama 4.1. mislili smo to ionako neće dugo potrajati jer će i probe zabraniti. Čak smo kad su ama baš svi bili u home office pa i  Bundestag, odlazili na probe. Imamo testove na coronu svaki drugi dan i nekako smo uspjeli svi ostati zdravi iako je ispočetka izgledalo zastrašujuće. Redatelj, poznati Damiano Michieletto, prvih tjedan dana je radio online s nama jer je bio u karanteni u Italiji. Zatim je dirigent, veoma poznati i divan, Sir Simon Rattle, dolazio na probe iz Londona i probe su bile zaista pod maskama. Tek smo počeli završne probe pjevati bez maski. Bilo je to veoma stresno i naporno razdoblje, no uspjeli smo i evo veselimo se premijeri i tome što je odaziv tako velik i što će prijenos biti na jako važnim kanalima”, rekla nam je naša Evelin Novak, radujući se večerašnjoj premjeri, prvoj predstavi nakon 1.11. kad je pjevala u “Čarobnoj fruli” s Ivanom Turšićem, tenorom, članom Komische Oper Berlin s kojim je inače, zajedno studirala u Stuttgartu u klasi prof. Dunje Vejzović.

U operi “Jenufa”, David Oštrek i ja dolazimo pred sam kraj opere u 3. činu. On je gradonačelnik u jednom malom zatucanom mjestu u Češkoj ja sam njegova bogata kćer Karolka. Jenufa (glavna uloga, op.u.) je Camilla Nylund a ja sam imala probe i bila njezin cover, što znači da, ako bi se ona razboljela, ja pjevam njenu ulogu”, pojasnila nam je Evelin Novak.

Ostaje nam samo, večeras u 20:15 okrenuti kanal 3SAT i s kauča u dnevnom boravku gledati predstavu direktno iz poznate berlinske Staatsoper u kojoj pritom pjeva i dvoje naših predivnih i uspješnih opernih pjevača, sopranistica Evelin Novak i bas bariton Davida Oštrek.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments