VIDLJIVOST U DRUŠTVU KROZ BOJE

I korisnici Centra za rehabilitaciju Komarevo (Sisačko-moslavačka županija), sudjeluju na međunarodnom likovnom natječaju kojeg organiziraju Ankica i Ante Karačić iz njemačkog Iserlohna. Ove godine slikaju na temu “Ruke”. Evo što o tom sudjelovanju piše njihova, kako oni kažu, “teta likovna”.

piše: Marijana Petrović Mikulić, likovni terapeut

Centar za rehabilitaciju Komarevo postoji od 2009. godine i od tad se trudimo sudjelovati u različitim aktivnostima, izložbama i likovnim natječajima. Cilj nam je podizanje svijesti i općenito vidljivosti osoba s intelektualnim teškoćama kao i njihovim sposobnostima u društvu.

Kao jedini likovni terapeut u našoj županiji osjećam odgovornost da govorim o njihovim likovnim sposobnostima.

Sudjelovanjem u različitim natječajima i likovnim izložbama, kroz sam rad potiče se njihov individulni likovni izraz, samopouzdanje, kreativnost, maštovitost, ljubav prema likovnom izrazu kroz različite likovne tehnike.

Godine 2015. sudjelovali smo prvi put na natječaju ISERLOHN koji je međunarodnog karaktera i od tada svaki put s nestrpljenjem očekujemo teme. Obično sudjeluje oko dvedesetak korisnika a kasnije zajedno izaberemo radove koji najviše odgovaraju temi. Nismo očekivali mnogo, gotovo smo zaboravili ali nas je  razveselio odgovor da su nam dva rada primljena na izložbu.

Našim korisnicima sudjelovanje na  natječajima znači vidljivost među drugim ljudima, vrednuju to kao vrijedno postignuće, tada svojim poznatima govore naka upišu na internet njihovo ime i vide njihovo ime, rad ili izložbu. Ponosni su kad dobiju zahvalnicu ili priznanje za sudjelovanje. Jedan  komadić papira koji daje vrijednost čovjekovu radu. Uz zahvalnice kupimo i najveće čokolade koje korisnici međusobno podijele.

Ova godina počela nam je svima izazovno, uz pandemiju i potres ali nas nije zaustavila u našim daljnjim željama i snovima. Zahvaljujemo organizatoru na prihvaćanju likovnih radova naših korisnika kao i temama koje su zanimljive i poticajne. Naša želja je biti vidljivi dio društva sa svim svojim posebnostima.

Likovni je dobar  zbog toga jer naučim neke stvari raditi. Naučiti je zanimljivo i u tome sam uspješan. (I.D.)

Volim bojati svakakvim bojama, nije bitno. Volim dobivati nagrade. (F.P.)

Ja volim  sudjelovati u natječajima zato što mi se to sviđa i lijepo je sudjelovati. (I.Ž.)

Na satu likovnog se opustim. Crtam svašta što mi padne na pamet, volim slikati temperama, pejzaže, more, kuće. (G.T.)

– Ja volim likovni rad jer u tome uživam i ono što mi govori “teta likovna” Marijana da to napravim, ja to napravim. Volim taj zadatak. (S.J.)

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments