EVELIN NOVAK U VARAŽDINU I ZAGREBU

Članica berlinske Staatsoper, sopranistica Evelin Novak ima solo koncerte u HNK Varaždin (17.03. u 19,30) i HNK Zagreb (21.03. u 19,30)

foto: Miroslava Novak Hranjec

Berlin-Varaždin-Zagreb/ Nakon što smo ju nedavno imali prigodu gledati u operi “Jenufa” češkog skladatelja Leoša Janačeka, u online prijenosu iz berlinske Staatsoper, a potom i u programu HTV-a u premijernom prikazu koncerta u Trogiru iz 2019. godine, evo prigode za sretnike u Varaždinu (17.03. u 19,30) i Zagrebu (21.03. u 19,30), uživo slušati našu sopranisticu Evelin Novak.

U ovim čudnim vremenima, zaista sam posebno sretna što vas  mogu pozvati na moja dva velika solo koncerta u HNK Varaždin 17.3.21 i HNK Zagreb 21.3.21.

Na programu su Léo Delibes, Alfredo  Catalani, Charles Gounod, Emmerich Kálmán  i najvažniji dio koncerta pripada praizvedbi “Međimurskih legendi” skladatelja Davora Bobića. Orkestar mladih glazbenika pod vodstvom dirigenta Matije Fortune doprinijet će savršenstvu ovih večeri, riječi su Evelin Novak, inače stalne članice berlinske Staatsoper.

Na stranicama HNK Varaždin, može se o ovom skorom izuzetnom glazbenom događaju pročitati sljedeće:

– HNK u Varaždinu kao svoj 1. koncert II. glazbene sezone u 2021. godini priređuje, zbog pandemije otkazan  koncert  najavljen za 14. listopada 2020. Godine. Bit će to koncert sopranistice Evelin Novak, bivše učenice Glazbene škole u Varaždinu, a danas solistice Berlinske opere uz Orkestar Mladih Glazbenika (OMG) pod ravnanjem Matije Fortune.

Evelin će ovom prigodom kao posebnost praizvesti  ciklus solo pjesama  “Međimurske legende”  za sopran i  simfonijski orkestar a.o.78 uglednog varaždinskoga skladatelja Davora Bobića  koji je nastajao  u periodu od 2000. – 2003.godine . Riječ je o izboru, prema autorovom osobnom mišljenju o najljepšoj ostavštini međimurskih narodnih pjesama:  Zakaj si grlica smrt želiš, Vu pšenici, Mura, Ljubav se ne trži, Znaš ti golub kaj je došel.

Djelo je nastalo na inicijativu istaknutih djelatnika u kulturi – nažalost  prerano preminuloga Zorana Brajše, glavnoga urednika kulture radijskoga programa HRT-a i međimurske sopranistice Ljiljane Labazan.

U  novoj redaktiranoj partituri skladatelja ovaj poseban opus iz njegova stvaralaštva posvećen je iznimnoj sopranistici Evelin Novak, inače njegovoj bivšoj učenici na varaždinskoj Glazbenoj školi. Međimurske legende djelo je osebujnoga glazbenog izričaja zaokruženog suptilnom dramaturgijom i besprijekornom ljepotom međimurskoga melosa.

Za ovaj program je Evelin odabrala i popularne operne arije Mozarta, Straussa, ml. Gounoda, Puccinija, les Delibesa, Catalanija.

Orkestar Mladih Glazbenika  s Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Matije Fortune već se dokazao u HNK u Varaždinu u monooperi Ana Frank. Isti koncert bit će izveden u HNK u Zagrebu 21.ožujka u 19,30 sati kao prvi projekt unutar upravo potpisanog ugovora o suradnji dvaju nacionalnih kazališta.

Ulaznice na blagajni HNK u Varaždinu prema epidemiološkim mjerama.

Više o koncertu, sudionicima i programu na službenoj stranici HNK Varaždin.

Bit će to pravi glazbeni užitak na kojemu Varaždinu i Zagrebu može pozavidjeti i Berlin. Sretno, Evelin!

(Uredništvo)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments