LOCKDOWN DO 18. TRAVNJA

S obzirom na nagli porast broja infekcija, zatvaranje u Njemačkoj treba produžiti do 18. travnja, dogovor je kancelarke Angela Merkel i premijera saveznih država  na online susretu u ponedjeljak.

Nakon što su savezna i državne vlade tek početkom ožujka krenule s ublažavanjem mjera, znakovi sada ponovno ukazuju na pogoršanje nakon masovnog povećanja broja infekcija.

“Kočnica u nuždi” odnosi se na regije u kojima se broj novih infekcija na 100 000 stanovnika u roku od sedam dana poveća iznad 100. To je sada slučaj za velike dijelove Njemačke – ali još uvijek se često ne poduzima ništa. Prosjek za cijelu zemlju od nedjelje je preko 100.

S obzirom na nagli porast broja infekcija, zatvaranje u Njemačkoj treba produžiti do 18. travnja, dogovor je kancelarke Angela Merkel i premijera saveznih država  na online susretu u ponedjeljak.

Zbog velikih razlika u ograničenjima uskrsnog praznika, rasprave su na nekoliko sati navečer prekidane. U državnim krugovima govorilo se o otvorenom sukobu između Merkel i pet zemalja koje su željele omogućiti domaći turizam pod strogim uvjetima.

Konačna odluka o budućim mjerama još uvijek se čeka. Nacrt rezolucije koji je kancelarija poslala u ponedjeljak, malo prije vijećanja, omogućio je lagano ublažavanje pravila za kontakt za posjetu rodbini tijekom Uskrsa.

Zatvaranje škola i vrtića zbog incidence od 200 o kojima se raspravlja

U radu se također predlaže zatvaranje škola i vrtića ili njihovo uopće ne otvaranje, pod uvjetom da se odgajatelji, učitelji i učenici ili nadzirana djeca ne mogu testirati dva puta tjedno. Od incidencije od 200 nadalje, škole i vrtići također bi mogli biti zatvoreni, iako bi se to dogodilo “nekoliko dana unaprijed” kako bi se obitelji mogle prilagoditi tome. Ovaj je odlomak još uvijek bio u uglastim zagradama, što znači da o njemu još uvijek nije bilo konsenzusa.

Navečer također još uvijek nije bilo jasno što će biti s uskrsnim praznikom u zemlji i inozemstvu. Savezna i državne vlada nastavljaju pozivati ​​sve građane da se suzdrže od putovanja u Njemačku i inozemstvo koja nisu prijeko potrebna”, kaže se u nacrtu rezolucije. “Pojava različitih inačica COVID-19 i njihova distribucija u svijetu pokazali su da prekogranično putovanje mora i dalje biti ograničeno na apsolutni minimum.”

Neke savezne države žele omogućiti “godišnji odmor”

Unatoč tome, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Zapadno Pomorje, Donja Saska, Saska-Anhalt i Falačko Porajnje zagovaraju omogućavanje “odmora s malim kontaktima” – to jest odmora u apartmanima ili kućama, stanovima ili mobilnim kućicama, pod uvjetom da imaju vlastite sanitarni čvorovi Turisti koji tamo mogu dobiti hranu. To je očito otišlo predaleko za Merkel, što je dovelo do prekida.

Do večeri također nije bilo jasno hoće li biti novih izdanja za ljetovatelje na Mallorci. Prije tjedan dana, savezna vlada uklonila je omiljeni otok Nijemaca s popisa rizičnih područja i ukinula putno upozorenje zbog naglog pada stope zaraze. To znači da više nema obveze testiranja ili karantene za povratnike. To je dovelo do procvata rezervacija, ali i do burnih rasprava o tome riskirate li novi izvor zaraze. Stoga su tijekom konzultacija traženi pozivi za ponovnim uvođenjem obveznih ispitivanja, kao i za ponovnim uvođenjem karantene.

Njemačke zrakoplovne tvrtke žele same testirati povratnike s Mallorce

Prema informacijama iz vladinih krugova, njemački zrakoplovni prijevoznici sada žele sami testirati povratnike s Mallorce na Coronu. Novine “Bild” imenovale su Tui, Condor, Eurowings i Lufthansa. Sada se traže lokacije. Navodi se da ima do 40 000 povratnika.

U vezi sa situacijom u ustanovama za njegu i skrb starih, u odluci je navedeno da se sada “očekuje dugotrajna normalizacij”.

ash/dpa

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments