BUDI DIO SJAJA

Udruga za autizam Zagreb uz nekoliko studentica s različitih fakulteta predstavili su ovih dana novu kampanju „Zablistaj“.

Kampanja „Zablistaj“ nastala je kao odgovor na prevladavajuće stavove društva koji osobe s poremećajem iz spektra autizma stavljaju u inferioran položaj.

Takvi negativni stavovi i predrasude im onemogućavaju ispunjenje punog funkcionalnog potencijala te ih sprječavaju u ravnopravnom uključenju u društvo.

Stigmatizacija osoba s PSA posljedica je nedovoljne educiranosti društva o samom poremećaju te povezivanja PSA s negativnim stavovima.

Cilj ove kampanje je podići razinu svijesti društva o poremećaju iz spektra autizma, približiti javnosti teškoće s kojima se ova populacija susreće te osvijestiti društvo da je i ono samo nužna karika u lancu unaprjeđenja života ovih osoba.

U kampanji sudjeluju studenti različitih fakulteta, među kojima se nalaze i studentice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Projekt je osmislila studentica Mia Rajda s Visokog učilišta Algebra s kolegicama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Janom Korlević i Anom Knežević te kolegicom Katarinom Užarević s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Studentice djeluju pod vodstvom pet mentora, dipl. filmskog snimatelja Roberta Kriveca, doc. dr. sc. Jasmine Stošić, prof. spec. rane intervencije Ana-Marije Bohaček, mag. rehab. educ Sanje Munoz Aguila i izv. prof. dr. sc. Tihane Brkljačić.

Cjelokupna kampanja je izrađena u suradnji s Udrugom za autizam Zagreb, uz podršku Centra za autizam Zagreb i Saveza udruga za autizam. U sam projekt izravno je uključeno 14 odraslih osoba i djece na spektru te njihove obitelji, a u provedenoj anketi sudjelovalo je 56 roditelja djece s PSA. Svaki dio kampanje je provjeren i odobren od osoba s PSA i njihovih roditelja.

Sa svrhom ostvarenja navedenog cilja izrađen je animirani film koji na simboličan način prikazuje prepreke s kojima se susreću osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Glavni lik animiranog filma je Zvijezda koja na simboličan način predstavlja osobu s poremećajem iz spektra autizma koja se nalazi u različitim svakodnevnim situacijama i mjestima na kojima nailazi na prepreke koje ju sputavaju u svakodnevnom funkcioniranju.

Prikazom animiranog filma žele se približiti svakom pojedincu u društvu, od najmlađih do najstarijih, kako bi svima na prihvatljiv i shvatljiv način približili teškoće s kojima se svakodnevno susreću osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Animirani film je ugledao svijetlo dana 26. ožujka u 16 sati na Youtube kanalu: Zablistaj  

Nadalje, 2. travnja 2021. zajedno s Udrugom za autizam Zagreb, organizatori kampanje će sudjelovati u obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu kada će zajedničkim snagama ukazati na važnost senzibilizacije javnosti o poremećaju iz spektra autizma i ukazati na važnost promjene i posebnost Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Također, samo promoviranje kampanje će se odvijati i preko društvenih mreža:

Facebook stranica: Zablistaj

Instagram stranica: @Za_blistaj

Budite dio promjene koja će omogućiti našim Zvjezdicama da zablistaju, poručuje organizator kampanje čiji animirani film i mi prenosimo. Sretno! Za Blistaj!

 

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments