KAKO PREPOZNATI VRIJEME

tekst i foto: Dražen Radman

Prije 35 godina, na današnji dan eksplodirao je četvrti blok nuklearne elektrane u Černobilu.

Ni dan danas se ne mogu točno sagledati posljedice ove iznenadne katastrofe po zdravlje europskog čovjeka.

Kad o ovome razmišljam, tj. o lakoći da neka katastrofa zadesi svijet, ne čini se da je ova malena kugla isuviše sigurno mjesto za život.

Više se čini da je ‘razvoj događaja’ takvog kalibra da sve sluti na ozbiljnu eskalaciju i na krupne događaje u bliskoj budućnosti. Na događaje koji neće nikoga mimoići.

Ljudi ne vole o tome niti razmišljati, a kamo li ozbiljnije razgovarati ili čak povjerovati da bismo se mogli naći u ‘škripcu’ kakav svijet nije nikad vidio.

A kad se o nečemu ne razmišlja i ne priča, onda to i ne postoji. Onda se to i neće dogoditi, je li tako?

Svjetska povijest je puna primjera ljudske nonšalancije i neprepoznavanja vremena u kojima se živjelo. ‘Prst u uho’ i ‘gledanje samo svoga posla’ dok ‘jahači apokalipse’ jašu, skupo je i nepotrebno koštalo života milijuna ljudi.

Ipak, najveća katastrofa se događa u nama samima, u našim nutrinama. Tu se nalaze najveća minska polja. Najveće ‘nuklearne centrale’ i potencijali za sve i svašta…

Tako, nitko ne može ‘pobjeći’ od vlastite ‘nuklearke’. Svoje ‘mine’ i ‘reaktore’ nosimo svugdje sa sobom.

Dakle, svaki put kad (ne)htijući ‘eksplodiramo’, curi ‘radijacija’ kroz nas i prenosi se u našu okolinu. I to ne samo na ‘krivce’, nego i na ‘nedužne’. To je, nažalost, tako.

I da nije Jednog, ne bismo sami po sebi imali nikakve šanse spasiti se od radijacije iz vlastitog ‘reaktora’. Da, i od radijacije iz tuđih reaktora.

Radi se o takvim reaktorima koji  nekad imaju havariju ‘sami od sebe’, a nekad ‘samo’ reagiraju kad nečiji drugi reaktor eksplodira i(li) počne ‘curiti’.

Tako nastaju ratovi. Oni veliki i oni mali. Među narodima. Među (ne)prijateljima. U obiteljima. Pa i među onima koji se vole.

Nema nam druge nego obratiti pažnju na tog Jednog koji nas jedini može spasiti od nas samih, od svih i svega drugog.

Njegova ‘centrala’ pruža proturadijaciju na način koji začuđuje i oduševljava i dan danas sve one koji se ne boje svjetlosnog zračenja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments