SUSRET DUŠA NA SLIKAMA.

tekst i foto: Sonja Breljak
027U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić koje djeluje u sastavu Hrvatske katoličke misije Berlin, pripremeljena je i u dvorani HKM Berlin, svečano otvorena izložba slika fra Tomislava Brekala, inače, od kolovoza 2017. godine, dušobrižnika u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin.

Izložba je pred lijepim brojem okupljenih i zainteresiranih Hrvata,  otvorena prigodnim …

više

DUBLJI KRIK S PROSVJEDA NA RIVI

piše: Dražen Radman
IMG_20180412_182022_1523597930747Bijah preksinoć na Rivi. Pristigoše i mladi i stari, i blagi i nagli s raznih strana… Dođe narod ne samo zbog Konvencije. Dođe umoran, ranjen i nezadovoljan. Dođe gladan i žedan istine, gladan poštenja i pravde. Jer čaša strpljenja stigla je do ruba.

Prolazih kroz mnoštvo. Gledah ljudima u oči i vidjeh, prepoznah tugu, veliku tugu. Prepoznah nelagodu i nemir zbog sadašnjeg (dugogodišnjeg) stanja, a još više zbog neizvjesne budućnosti. Pritom, oko sebe osjetih i taj tihi bijes. I jal.

Jer ovako uopće nije moralo biti.

S druge strane, u daleko manjem broju, primjetih i ljude kojima je ‘napeto’ bilo kakvo ‘događanje naroda’. Njima je uvijek samo smiješak na licu u ovakvim i …

više

EKSKURZIJA

piše: Filip Ćorlukić …Iz knjige “Moja sjećanja na minulo stoljeće”

hqdefault19Na selu je bilo posla, ali smo radosno radili. Konačno smo bili svoji na svome. Ferje je brzo prolazilo i tjedan dana prije ego što sam imao namjeru otputovati iz Beograda sam dobio telegram: Prof. Jovanović i Bogdan Maglić me pozivaju da hitno dođem. To me iznenadilo. Već sam bio navikao na razne Bocine ideje, ali nisam mogao shvatiti kakve to ima veze profesorom. Nije bio druge nego da se spakiram i otputujem, a bilo mi je žao.

Čim sam došao na fakultet potražio sam Bocu, a kad ga nisam…

više

DOBRA PJESMA

Sven Adam Ewin
vodaDoba je pjesma pomalo luda,
Tuče se ritmom, temom. tonom.
Ona je puna skrivenog bluda,
Ona te snubi feromonom.

Dobra te pjesma nasmrt potrese
Strofom i Stihom. Čak i slovom.
I ubije te, to zato što se
Hrani očajem i otrovom.…

više