IVAN KOŽARIĆ U BERLINSKOJ GALERIJI

Skulpture i crteži Ivana Kožarića u galeriji Gregor Podnar do 19. lipnja

Ilustracija: “Čovjek koji sjedi”, Ivan Kožarić /Muzej suvremene umjetnosti Zagreb/
Foto: Ana Opalić

Povodom „Gallery Weekend Berlin 2021.“ galerija Gregor Podnar organizira drugu izložbu hrvatskog kipara i multimedijalnog umjetnika Ivana Kožarića.

PRIVATNI PREGLED, sa dnevnim testiranjem i rezervacijom termina – 30. travnja| 12-19 sati  i 1. – 2. svibnja 2021. | 10-12 sati.

REDOVNO OTVARANJE, sa dnevnim testiranjem i rezervacijom termina – 1. -2. svibnja 2021. | 12-19 sati.

Zakazivanje termina bit će dostupno na galeriji Vikend Berlin 2021. https://www.gallery-weekend-berlin.de/ ili kontaktirajte direktno na berlin [na] gregorpodnar [dot] com za slobodne termine

Izložba traje do 19 lipnja 2021. godine.

“Gregor Podnar” predstavlja drugu izložbu Ivana Kožarića (1921-2020) koja odaje počast ostavštini nedavno preminulog, hrvatskog umjetnika. Kožarić, koji je najpoznatiji kao kipar, od svojih umjetničkih početaka do posljednjih godina radio je s raznim medijima. Stvorio je moćni oeuvre u rasponu od stalnih i privremenih skulptura, instalacija i gradskih intervencija do sastava, proglašenja, fotografija i slika. Redovnom promjenom i promjenom u svojoj praksi, Kožarić je stvorio djelo u kojem su radoznalost, spontani susreti i promjene često rezultirali neočekivanim sazviježđem i uvjerljivim radovima, prožima dvosmislenost i požuda za istraživanjem.

Inspiriran stilskim okvirom modernizma, ali podvrgnut bilo kakvom formalističkom odredbom, njegove rane figurativne skulpture ukazuju na potragu za različitim, izražajnim pristupima i njegovu potragu za umjetničkom slobodom. Od 1959. do 1966. godine bio je član grupe Gorgona osnovane u Zagrebu. Kasnih 1950-ih godina Kožarić je bio pionir oslikavanja negativnog prostora oblika, uključujući njegov rad Unutrašnjih očiju (1959.) i Oblikovanje prostora (Sjećanje na poplavu) (1964).

Unatoč skromnoj međunarodnoj pažnji i priznanju u odnosu na druge pripadnike Gorgone poput Julija Knifera i Mangelosa, značajna dostignuća u karijeri Kožarića bile su retrospektivna izložba ′′Sloboda je rijetka ptica “, Haus der Kunst, Munchen (2013.) i sudjelovanje u Documenta 11, Fridericianum, Kassel (2002).

Izložba u Galeriji Gregor Podnar omogućena je potporom Fondacije Kunstfonds i NEUSTART KULTUR.

 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments