NOVA UPRAVA, NOVI PUT

Karmen Meić u drugim mandatu na čelu uprave Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin.

tekst i foto: Hrvatski glas Berlin

Berlin/ Tijekom subotnje redovite, godišnje, izvještajne i izborne skupštine, Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin je na čelo ovog udruženja za predsjednicu izabrala Karmen Meić kojoj je to drugi mandat.

Novoizabrana predsjednica je predložila svoj tim što je skupština i usvojila: dopredsjednik je Nediljko Piplica, tajnica Marion Wais, blagajnica Ankica Andrić Prskalo te Sandra Hegeduš Kalinić, Zvonko Dužaić i Anđela Čagalj. U nadzorni odbor izabrani su: Marta Batinić Petrović, Magdalena Lerotić i Ivana Škaro a za kontrolore riznice: Nada Zovko i Lili Vlahov.

Ova izvještajna i izborna skupština jedne od najstarijih hrvatskih zajednica u Europi održana je, uz poštivanje epidemioloških mjera, negativne testove i zaštitne maske, u prostorima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu. Uz potreban kvorum za odlučivanje, uprava koja je protekle dvije godine vodila Zajednicu podnijela je godišnje izvješće te izvješće o stanju blagajne, nakon čega je Skupština razriješila dužnosti stari upravni odbor, oformila izborno povjerenstvo te predlagala i (re)izabrala novu upravu.

Početak skupštine održane uoči Dana državnosti obilježila je hrvatska himna u izvedbi naše poznate sopranistice, članice berlinske državne opere, Evelin Novak.

Godišnji skup Hrvatske zajednice Berlin kratkim je govorom pozdravio veleposlanik RH u Njemačkoj, Gordan Bakota  zaželjevši dobar rad i da se ide dalje, hrabro, pametno i organizirano u organizaciju i provedbu novih projekata za Hrvate u Berlinu ističući ujedno i da mu je drago da skupštini Hrvatske zajednice nazoči i fra Zvonko Tolić, voditelj HKM Berlin, što govori o nekom svehrvatskom zajedništvu i da društvo ima i potporu misije kao i potporu Hrvatskog sabora izraženu i kroz nazočnost dr Veselka Jovanovića iz saborskog Odbora za iseljeništvo.

– Jako me veseli da u Veleposlanstvu vidim punu ravnopravnost muškaraca i žena, pravac u kojemu treba ići i naše društvo. Ovo je velika zajednica Hrvata u Berlinu, ne mogu reći na žalost niti na sreću, to nije dobro radi iseljavanja ali s druge strane to govori koliko smo ovdje jaki, možemo napraviti pravi hrvatski lobi u interesu Hrvatske i iseljeništva. Ovo je vaš dom, ova su vrata uvijek otvorena za sve vas a nadam se i da ćemo uskoro naći i rješenje za pravi prostor Hrvatske zajednice u Berlinu. Ponekad mi je i nezamislivo da jedna velika zajednica u tako važnom gradu kao što je Berlin, ne može imati svoj prostor. Po tom  pitanju imate ovdje otvorena vrate, tu smo da pomognemo ali i vi sami morate taj projekt postaviti na noge, na način  da se nađe i prostor za djecu koja polaze hrvatsku nastavu i druge aktivnosti.

Skup su kratko pozdravili i fra Zvonko Tolić kao i Veselko Jovanović.

Predsjednica Karmen Meić je u godišnjem izvješću iznijela sva nastojanja i trud sačuvati prostor koji je Hrvatska zajednica 13 godina imala u Karl Marx Strasse, kao i zbog čega taj skupi prostor nije više bio održiv a ponajmanje isplativ. Hrvatska zajednica Berlin je iz tog prostora izašla bez dugova bilo kome, kao društvo od općedruštvene koristi, s novim zamislima, projektima kao što su “Plešemo ti domovino” i “Pjevamo ti domovino” i brojnim drugim planovima i projektima koji obećavaju kontinuitet rada društva. Prije nego li je stari upravni odbor raspušten, imenovana su tri počasna članstva, što je skupština i odobrila,  onima koji su u prošlosti Zajednicu držali i održavali na nogama: Zvonko Dužaić, Ivan Frigan i Adrian Stjepan Kostre.

Nova, podmlađena uprava Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin na čelu s predsjednicom Karmen Meić obećava novi način rada, nove projekte i novu organizaciju rada.

Nitko nije silom tu, svi su se posla prihvatili vidjevši koje planove imamo, rekla je predsjednica Karmen Meić objašnjavajući da napuštenjem nerentabilnih prostorija Zajednica nije ostala bez adrese, niti bez telefona za informacije a ponajmanje bez planova. Sačuvane su i sve stvari koje mogu biti od koristi ili imaju nostalgičnu vrijednost. Mijenja se način rada i djelovanja, ne živi se i ne opstaje održavanjem priredbi već predlaganjem i ostvarivanjem kulturnih projekata za koje se mogu tražiti i dobiti financijska sredstva. A neće se zanemariti niti proslave koje je zajednica tradicionalno organizirala. Najavljeno je održavanje proslave Martinja 13. studenog u lijepom, za tu prigodu iznajmljenom prostoru.

– Svim prethodnim generacijam, svima vama, velika zahvala na svemu što ste činili i što činite za ovu Zajednicu, za Hrvate i odnose s Njemačkom. I za ovo što ste napravili kao pomoć Banovini nakon potresa, hvala vam lijepo, rekao je veleposlanik RH pozvavši na zajedničko fotografiranje  ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske, nakon čega je nastavljeno i prigodno druženje.


..

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments