HERCEGOVAČKA PARADA

piše: Milan Rajšić
Trier/Ako se netko 23. juna iliti lipnja, odlučio kupovati jeftine cigarete, kavu i benzin u susjednoj nam Hercegovini, morat će se dobrano namučiti, tražeći otvorenu trgovinu.

Danas će polovica stanovnika Hercegovine, obući svoje svečane, kao najoštriji nož ispeglane uniforme, ukrašene blještećim zlatnim i srebrnim epoletama i otići proslaviti rođendan najpoznatijeg Velikog Hercegovca.

Preostala polovica, trista tisuća žitelja Hercegovine, većinom migranti iz južnih država, ali i političari iz cijele Europe, moći će nekoliko sati uživati u proslavi koja se redovno održava još od 1839. godine.

Hercegovke, Hercegovci i svi drugi koji žive na prostoru Velike Hercegovine ljuljat će se satima u ritmu vojnih koračnica, a onda će početi prvi taktovi Ons Heemecht. Svi će pjevati glasno i veselo.

Još prije desetak godina se prilikom sviranja himne šutilo i meditiralo o naciji i državi. Danas se svatko dere iz petnih žila znajući da mu nitko ne može i ne smije prigovoriti za nedostatak sluha i dobrog ukusa.

Kad hercegovačka himna završi, Veliki Hercegovac Henri, će podijeliti 1800 priznanja, ordena, medalja, Zasluga za narod i državu.

Orden će dobiti svatko tko je stariji od 45 godina, ima najmanje 25 godina radnog staža i nije primio orden prije osam godina.

Odlikovanja su podijeljena na dvije grupe: Ordre de Merite (Orden zasluga) i Couronne de chiene (Orden hrastove krune), a ovi se dijele na po pet klasa u zlatnom, srebrnom ili brončanom izdanju.

Cijela ova hercegovačka parada i vašar taštine oko ordena i priznanja, koštat će Hercegovke i Hercegovce, jednako kao i migrante i europske službenike, samo dvije stotine tisuća eura.

A kad ceremonija bude gotova, ordenje prikačeno na oznojane uniforme, počinje ramba-camba do kasno u noć i rano jutro.

Drage moje Hercegovke, dragi Hercegovci, dragi Veliki Hercegovče Henri, sretan Vam praznik Groussherzogtum Lëtzebuerg!!!

Viva la Grand- Duche Luxembourg!!!

Lang lebe Großherzogtum Luxemburg!!!

Živjelo Veliko Vojvodstvo Luksemburg!!!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments