HRVATSKI SLIKAR NA IZLOŽBI U ADLONU

Galerija Makowski je u berlinskom hotelu Adlon izložila djela 19 autora iz cijelog svijeta a među njima i hrvatskog slikara Petra Šibenika

tekst i foto: Hrvatski glas Berlin/ S.B.

Berlin/ Konačno, lijep kulturni događaj nakon dugo vremena. Likovna izložba Galerije Makowski na prestižnoj adresi, u poznatom berlinskom hotelu Adlon, nedaleko gradskog simbola, Brandenburških vrata, jasno, uz poštivanje epidemioloških mjera, obavezno testiranje za sve sudionike i posjetitelje.

U lijepom prostoru, zimskoj bašti ovog tradicionalnog hotelskog zdanja čija povijest seže čak u 1907. godinu, vlasnica Galerije Makowski, gospođa Rusudan Makowski, raspoloženo prima goste, uzvanike, umjetnike, diplomatske predstavnike, novinare i potencijalne kupce čiju pažnju privlače izložene slike 19 umjetnika.

Ova međunarodna izložba Galerije Makowski svojevrsna je umjetnička proslava nakon vremena iza u kojemu je, unatoč pandemiji, upravo ova galerija inzenzivno uspijevala predstaviti umjetnike koje zastupa, u cijelome svijetu pa tako i jedina iz Njemačke i jedna od tri iz Europe, na prestižnoj izložbi Art Fair u New Yorku. O uspjehu ove Galerije svjedoče i ponovni pozivi za izlaganjem na sajmovima i izložbama u New Yorku, Barseloni, Parisu, Tokiu, Monacu…

Fotografije, ulja na platnu, akril na platnu, na drvetu, metal… razni su stilovi i tehnike izloženih djela 19 autora od kojih su brojni i  nazočili izložbi. Izložbeni prostor su tijekom večeri a nakon kratkog otvaranje od strane gospođe  Makowski posjetili i diplomatski predstavnici država iz kojih dolaze pojedini umjetnici: Izraela, Rumunije, Bugarske, Turske, Ukrajine, Hrvatske…

Izložbu je posjetila i Marica Jukić, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Njemačkoj. Gospođa Jukić je razgovarala s vlasnicom galerije Makowski, pogledala izložena djela a posebno sliku naslova “Stop Racism”, hrvatskog slikara Petra Šibenika (ili kako su Nijemci napisali – Petar Shibenik) koja simbolizira bunt protiv rasizma. Slika je 80×100 cm, ulje na platnu s 23 karatnim zlatom čija je cijena devet tisuća eura.

Vlasnica Galerije Makowski se u razgovoru s nama vrlo pohvalno izrazila o suradnji s  hrvatskim slikarom. Ništa manje rječit o ovoj suradnji nije bio ni naš umjetnik Petar Šibenik koji iz objektivnih razloga nije nazočio ovoj izložbi u Adlonu. Za Hrvatski glas Berlin rekao nam je sljedeće:

Galerija Makowski je svjetska galerija koju sačinjavaju umjetnici iz čitavog svijeta pa je tako i ova izložba međunarodnog karaktera…  izlagati na takvom mjestu je prestiž.

Rusi Makowski je jedna nevjerojatna poslovna žena koja usprkos koroni tj svjetskoj pandemiji svoje umjetnike zastupa na svim glavnim svjetskim sajmovima u Ny, Dubai, Hong Kong, Singapur, Miami.. i otvara nove galerije u Ny i novu u Berlinu, i u Hong Kongu. Galeristici Rusi Makowski  su se svidjela moja umjetnička djela, i njena galerija me službeno zastupa a to mi omogućuje da se u vrijeme pandemije ne moram izlagati rizičnim putovanjima a siguran sam da će me predstavljati galeristica na najvišem svjetskom nivou. 
U budućnosti će biti novih izložbi pa dok se situacija s pandemijom normalizira svakako planiram biti fizički prisutan na izložbama.
Moje je poslanje svojim umjetničkim djelima uljepšati ovaj svijet učiniti ga boljim i ugodnijim mjestom, i za mene je velika radost kad se ljudi raduju s slikama koje sam naslikao, rekao nam je , između ostalog Petar Šibenik, te nam poslao i nekoliko redova iz svoga životopisa.
.
Rođen sam 1984 u Livnu, u kršćanskoj hrvatskoj obitelji. Do 1990. sam živio s djedom Antom  i bakom Milkom  u Donjim Rujanima, poslije sam u Zagrebu završio elektrotehničku školu, upisao Prometni fakultet kojeg nisam završio jer me nije zanimao. Oduvijek sam želio biti slikar, pa mi je prijatelj Branko Banko koji me učio slikati, preporučio svjetsku damu, akademsku slikaricu Dianu Sokolic u Kulturnom Centru Dubrava gdje je ona predavala slikarstvo na vrhunskom svjetskom nivou imajući individualan pristup i po njenom programu i učenju prema svjetskim majstorima Bukovcu, Moneu, Dureru, Velasqezu… Trebao sam napraviti 10000 slikarskih sati da razvijem slikarski  rukopis. I slikao sam 5 sati dnevno, ona mi je poslije bila i privatna učiteljica i kod nje je sve bilo na vrhunskom svjetskom nivou. Moja umjetnička djela se nalaze širom svijeta i u institucijama, i u European Art Museum u Danskoj gdje sam sa slikom Presvetog Srca Isusova  umjetnički ambasador Hrvatske.
.
Galeriji Makowski koja skupnu izložbu ima i u izložbenom prostoru u Schwarzkopfstraße u Berlinu, želimo puno novih predstavljanja a svim umjetnicima (među kojima su između ostalih bili i Mario Meier, Hakan Poyraz, Baback Tscharandabi, Uwe M. Glatz, Jessika Schröder, Vaintsy, Kathrin Höhne, Sandi Shalom, Alina Hubarenko, Susan Sieg, Thomas Bienert, Wolf Thiele…) a  posebno našem Petru Šibeniku, uspješan dalji rad i sudjelovanje na međunarodnim izložbama širom svijeta, nadamo se kojom prigodom, uskoro opet i u Berlinu.
..
..
..

..





 

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments