LJUBAV NAS JE ODRŽALA

Tko je/su KULTura sNOVA Zagreb, Kulturni krug Split, organizatori 3. međunarodnog pjesničkog festivala SPLIT NA DLANU kojeg medijski podupire Hrvatski glas Berlin

prilog: Nada Vučičić, voditeljica Kulturnog kruga Split

Split/ 3. međunarodni pjesnički festival SPLIT NA DLANU održat će se 23. i 24. srpnja u Splitu na terasi Kavane Ovčice.

Organizator ovog festivala je Udruga za promicanje kulture KULTura sNOVA Zagreb koja djeluje s ciljem promicanja slobodnog, kreativnog i kulturnog izražavanja, te promicanja vrijednosti građanskog društva u Zagrebu, Republici Hrvatskoj i u inozemstvu sukladno pravnom poretku dotične države.

Ove godine Kultura snova slavi jubilarnu 10. godišnjicu postojanja te s ponosom ističu svoje uspjehe koje su ostvarili bez dotacija državnih sredstava a sve pod geslom – Ljubav nas je održala.

Tim povodom tiskana je zajednička zbirka 266 autora, članova Kulture snova i prijatelja, pod naslovom LJUBAV NAS JE ODRŽALA.

U proteklih deset godina kao nakladnici tiskali su 266 raznih naslova od zbirki pjesama, romana, kratkih priča do slikovnica.

Kultura snova pokreće razne projekte od POEZIJE NA DLANU u kojoj su već poznati i neki tradicionalni festivali, More na dlanu u Puli i Rovinju, Split na dlanu, Slavonija na dlanu, Dubrovnik na dlanu, Zagreb na dlanu.

U djelokrugu rada je i online Radio snova koji radi 24 sata a u jeku pandemije zapažen online  je TV program Večernji književni razgovori.

Zapažen je i program KAZALIŠTE NA DLANU gdje se održalo niz malih komornih kazališnih predstava s poznatim glumcima hrvatskog glumišta.

Kultura snova poznata je i po svojim ZAGREBAČKIM VEČERIMA POEZIJE koje su održane preko 270 puta.

Broji preko 220 službenih članova a barem još toliko simpatizera.

 

Radi boljeg djelovanja i okupljanja umjetnika osnovani su KULTURNI KRUGOVI koji djeluju u okviru Kulture snova organizirajući svoje književne večeri i razne druge kulturne programe.

KULTura sNOVA osnovao je književnik  Zdravko Odorčić 2011. godine u Zagrebu.

U svom je djelokrugu rada osnovao i osniva podružnice – Kulturne KRUGOVE  koji organiziraju u svojim gradovima večeri poezije, te razne druge kulturne programe i manifestacije.

Kulturni krugovi su i logistika za organizaciju festivala  – Pula Rovinj „More na dlanu“, „Zagreb na dlanu“, „Osijek na dlanu“, „Dubrovnik na dlanu“, „Split na dlanu“ i novoosnovani Kulturni krug „Sarajevo na dlanu“

Kulturni KRUG Split osnovan je 23. srpnja 2014. godine. (Restoran Kalafatić Split) Od  2015. godine voditeljica je Nada Vučičić.

Kulturni krug Split  uspijeva, pored pjesničkih večeri  izdati zajednički zbornik poezije Splitskih članova SPLITSKA MRIŽA te 2019. godine  organizirati  1. Međunarodni pjesnički festival SPLIT NA DLANU uz izložbu slika Splitskih članova Kulture snova..

Uz sponzorstvo mjesne zajednice Blatine Škrape, pratnju glazbenika Borisa Kriveca i Alena Vitasovića, dolazak pjesnika i iz drugih zemalja (Njemačka, Švedska, Palestina i dr.) Festival je bio veličanstven.

Drugi je održan 2020. godine. U ljetnom predahu od Kovid pandemije, nada i podrška vremenu koje nas osuđuje na otuđenost i depresije.

Pred nama je teći festival koji će se održati 23. i 24. srpnja i još jednom poslati pjesničke poruke nade, ljubavi i radosti valovima plavetnog mora.

Naime, uz predstavljanje autora čije je knjige, zbirke izdala KULTura sNOVA Zagreb, čitanja  pjesama autora zbirke Split na dlanu, proglašava se i naj pjesma festivala i zatvara u staklenu bocu te baca u more da putuje svijetom.

 

Ove godine organiziran je i Splitski književni predfestivalski program koji će se održati uoči Festivala, 21. srpnja  s posebnim gostima Ljiljanom Zovko (Zagreb) Goranom Matićem (Zemun) i Zdravkom Odorčićem (Zagreb)

Jer „pjesnici su čuđenje u svijetu“

Otvorenih srca prepunih snova osluškuju disanje mora
I na njegovim uzburkanim valovima grade nadu
Iz prošlosti i sadašnjosti za budućnost…
Utiskuju vječnost sanjara neizbrisivim slovom i stihom
Na koricama libra čije stranice vjetar s ljubavlju prelistava
stihovima koji  lepršaju zaboravom neporaženi!

3.7 3 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments