KAD SE OSTAVI DUBOK TRAG

Dr. Tobias Köppe, predsjednik Kuratorija Ulrichskirche e. V. u božićnoj čestitki se lijepo spomenuo Hrvatske i Hrvata, posebno Matije Vlačića Ilirika koji je djelovao u magdeburškoj  Ulrihovoj crkvi o čemu govori i nedavno postavljena Informativna ploča.

prilog: Ulrichskirche.de
prijevod: Aleksandra Brnetić

Dragi članovi i prijatelji Kuratorija Ulrichskirche e. V.,

i u ime Predsjedništva Vam želim sretne i zdrave božićne blagdane i nadam se da ćete ove kontemplativne dane provesti sa svojim najdražima, zdravi i bez virusnih oboljenja.

Svjetsko prvenstvo u nogometu je gotovo. Za mene je veliko iznenađenje što je mala Republika Hrvatska ponovno dospjela među prve tri momčadi! Zemlja od samo 3,9 milijuna ljudi ima dovoljno izvanrednih igrača koji se mogu natjecati s najboljima na svijetu. To je impresivno!

Ali ne samo što danas ima izvanredne sportaše, ona je i u prošlosti davala izvanredne ličnosti.

Jedan od njih bio je Matija Vlačić Ilirik, Hrvat, koji je od 1549. do 1557. godine djelovao u magdeburškoj Ulrihovoj crkvi, ali je djelovao i prema vani. Iz crkve je slao protestantske polemičke napise i pokrenuo poznate „Magdeburške centurije”.

Ulrihova crkva ima veliku simboličnu vrijednost. Bila je središnji akcijski centar „Božje propovjedaonice“ pa je time stekla i europsko značenje.

Stoga smo se jako obradovali kad se hrvatski veleposlanik, Nj. E. Gordan Bakota, zuzeo za  ideju da se na ovogodišnji Dan pokajanja i molitve u Magdeburgu podigne spomen ploča u čast Matije Vlačića Ilirika i njegova djelovanja u doba reformacije i time istakne i važnost Ulrihove crkve i njezinog župnog dvora. Mnogi su od nas bili na otkrivanju ploče. O tome je „Hrvatski glas Berlin“ objavio opširan izvještaj.

Da nam je do 2017., do proslave 500. obljetnice reformacije, politički bilo moguće  obnoviti magdeburšku Ulrihovu crkvu, u Magdeburgu bi naravno bili mogući i drugi oblici sjećanja na  značajnog Istrijana. Nažalost, do danas nismo dobili priliku iznutra predočiti europsku povijest.

Time sam sretniji što je to postignuto vanjskom inicijativom, makar samo u obliku jedne informativne ploče. Na taj se način magdeburška crkva, koja je od europskog značenja i čiji građevinski ostaci još uvijek leže ispod Ulrichsplatz-a, postupno vraća u svijest ljudi. To je lijep uspjeh u 2022. godini za našu Ulrihovu crkvu. I zato Vam danas želim: „Sretan Božić!“.

Dr. Tobias Köppe, predsjednik Kuratorija Ulrichskirche e. V.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments