KAKO BITI “S BOGOM NA TI”

U nakladi Sandorfa izlazi nova knjiga poezije Svena Adama Ewina naslova “S BOGOM NA TI”

Zagreb/ Od ljubitelja poezije željno očekivana, iz tiska izlazi nova knjiga poezije Svena Adama Ewina naslova “S BOGOM NA TI”. Nakladnik je “Sandorf, nakladnička kuća pod čijim krovom je prošle godine iz tiska izašla zbirka ljubavne poezije istoga autora naslova “Poslije tebe samo noć”. Urednik knjige je Matko Abramić.

Nova knjiga Svena Adama Ewina u sadržaju donosi posebno lijepu, inspirativnu, otvorenu a tajnovitu i svježu duhovnu poeziju na 318 stranica uokvirenih mekim povezom. Cijena knjige je 75 kuna. Za narudžbe pogledati u internetskoj knjižari nakladnika, Knjigolov.hr  gdje pod “dobavljivost” još uvijek stoji: “u pripremi”.

Sandorf na svojim stranicama promovira autora i njegovu novu knjigu ovim riječima, citatima i stihovima:

Ewinov je glas u recentnome hrvatskom pjesništvu naglašeno drukčiji od postojećih. Spojivši nesvakidašnju erudiciju, zavidno umijeće vođenja pjesme i profinjeno angažirano svjedočenje o trenutku u kojemu živimo Ewin nas podsjeća da se u istinskoj poeziji jezik i svijet iznova rađaju. (Krešimir Bagić)

U ovoj omašnoj zbirci pjesnik se latio eshatoloških, kozmoloških i kozmogonijskih tema, u rasponu od Mezopotamije i Egipta, preko Biblije, pa do Higgsova bozona: o tim motivima on u pjesmama razmišlja i u njima nalazi iskru poezije. A kad to uočimo, razabiremo i zašto je zbirka toliko velika: SAE, čini se, pokušava opjevati cijeli svemir, a ovo je tek dio toga projekta. Slično, doduše, čine i drugi pjesnici, ali samo on ovako izravno, ovako hrabro i ovako poetski uzbudljivo. (Julijana Matanović)

Sven Adam Ewin pseudonim je pjesnika koji trajno odbacuje mogućnost otkrivanja svoga građanskog identiteta.

Od 2011. godine, otkad piše pjesme i objavljuje ih uglavnom na internetu, napisao je više od 6.000 pjesama (u koje valja ubrojiti i više od 1.500 soneta). Dosad je objavio sedam knjiga pjesama: Zmijski car (2015,) Poeme – Preobrazba i Vršidba (2017), 175 soneta (2018), Ninočka Vasiljevna, ljubavni kanconijer (2019), Katekizam poezije, izbor pjesama (2019), Poslije tebe samo noć, knjiga ljubavne poezije (2020) te knjigu pjesama za djecu Povedi me za ruku, dida (2021). (Osam knjiga poezije do sada, ako računamo (a zašto ne računati!) i dopunjeno izdanje Ninočke Vasiljevne iz 2020. godine, op.u.)

Brod. Brzina svjetlosna. Cilj: susjedna galaktika.
Iz hibernacije me budi brodska automatika!
Ponovo gledam. Nakon tri bilijarde godina.
Valjda je sve u redu? (Uzdam se u Gospodina!)

Dok trljam pospane oči, protegnem se i zijevnem,
A tad mi nešto strašno kroz mali mozak sijevne:
Lako za Gospodina, nego sat mi je stao,
A ja putujem dalje, a da nisam ni znao!

Gdje sam ja sada, k vragu? I što će biti sa mnom?
Sad kad je cijeli Svemir ostao davno za mnom!
Zvao bih es-o-esom, al koga, koga, koga?
Ako u ovom Ničem, nema više ni Boga?

Zamrzavam se opet. Putujem dalje, miran.
U blaženom neznanju. I vječno hiberniran.”

Hrvatski glas Berlin objavljuje stihove Svena Adama Ewina u rubrici “POEZIJA”  od 2015. godine.

Na novoj knjizi, drugoj u Godini čitanja 2021., čestitamo autoru i nakladniku. A i čitateljima!

/Uredništvo Hrvatskog glasa Berlin/

1 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments