PRVA NAGRADA JELENI STANOJČIĆ

PRIOPĆENJE I OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA PREPREKOVE JESENI 2021.

Novi Sad/ Žiri koji je ove godine odlučivao o najboljoj priči Preprekove jeseni radio je u sastavu: Ana Marija Kaluđerović, voditeljica Književnog kluba HKUPD „Stanislav Preprek“ iz Novog Sada, Branka Dačević, članica Književnog kluba i jedna od nagrađenih autorica Preprekove jeseni, te dr. Dragana V. Todoreskov, književna kritičarka iz Novog Sada i urednica zbornika Preprekovo proljeće i Preprekova jesen.

U najuži izbor žiri je uvrstio tri pripovijetke, i to: Bomboni s Božićne jelke, autora Branislava Mikulića (Sarajevo–Amsterdam); Nevjerojatan dan, autorice Ljerke Radović iz Novog Sada; te Sine, jel ti to plačeš?, autorice Jelene Stanojčić iz Zagreba.

Nakon vijećanja, odlučeno je da prvu nagradu ponese pripovijetka Sine, jel ti to plačeš? Jelene Stanojčić, drugu nagradu Bomboni s Božićne jelke Branislava Mikulića, a treću priča Nevjerojatan dan Ljerke Radović.

Priča Sine, jel ti to plačeš? napisana je u prvome licu, a govori o odnosu ostarjele majke i njene brižne kćeri. Duhovito i vješto Jelena Stanojčić vodi čitatelje kroz složeni proces starenja, prije svega psihičkih promjena majke koje kćerka nastoji učiniti što bezbolnijim, te nam sugerira zamjenu uloga između njih. Smjenjujući minulo i sadašnje vrijeme, autorica nam nizom dijaloga i sugestivnih scena pokušava približiti emotivnu dramu što se odvija unutar glavne junakinje, a u završnoj rečenici efektno poentira kulminacijom osjećanja.

Bomboni s Božićne jelke Branislava Mikulića također je priča ispripovijedana u prvome licu u kojoj se narator prisjeća djetinjstva i božićnih običaja. Sa dulje vremenske distance on svedeno predstavlja dvoje djece, brata i sestru, te njihovo odrastanje u skromnim uvjetima, što njegovu tekstu daje socijalne elemente. Ipak, u finalnom dijelu priče uspijeva izmamiti osmijehe čitatelja humorističnom zgodom koja baca novo svjetlo na samu pripovijetku, a bomboni tako postaju znakovima dječje čežnje, ali i prijestupa.

U pripovijeci Nevjerovatan dan Ljerka Radović donosi anegdotu iz (ne)svagdanjeg života – neobičan susret dva svijeta, muškog i ženskog, u kojem je žena potencijalna žrtva prijevare. Na ovaj događaj nadovezuje zabilješku iz sudske prakse, gdje je opisan slučaj prijevare lakovjerna čovjeka. Njena je naracija nalik ispovijesti osamljene žene, na momente duhovite u izravnosti predstavljanja svoga slučaja i samopropitivanja kojemu se prepušta.

Nagrade će biti uručene u listopadu 2021. godine, na promociji zbornika Preprekova jesen 2021. i tradicionalnoj manifestaciji istoga naziva.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments