SAJAM JE (SKORO) BIO…

tekst i foto: Sonja Breljak
IMG_3683Berlin/ Ukoliko niste stigli posjetiti Zeleni tjedan, Međunarodni sajam prehrane koji broji svoje posljednje ovogogodišnje dane, još nije kasno. Naime, Sajam je otvoren još ovu subotu i nedjelju od 10:00 18:00 sati.

Hrvatski izlagači su u hali 18, štand 102.

Posjetih ih ponovo, nakon onog svečarskog otvaranja prvoga dana, službenog posjeta njemačke ministrice i sastanka ministara poljoprivrede s njemačkom premijerkom i ministricom poljopirivrede, još jednom u netom prošli petak popodne. Udahnuh opet malo cijeli taj sajamski šušur.

IMG_3695Nepregledne kolone ljudi promiču pored hrvatskog štanda koji je već koju godinu za redom, na izvanrednom mjestu, nedaleko od sjevernog ulaza u Messe Berlin, i netom iza cvjetnoga i mirisnoga nizozemskog štadna.

Posjetih štandove,  progovorih koju s našim, mahom, OPG proizvođačima. Svi listom već su nakon desetak dana trajanja sajma, iscrpljeni ali poigrati i zapjevati i dobrim raspoloženjem, doprinijeti da posjetitelji rado zastanu, kušaju, informiraju se, mogu i čine stalno i vrlo srčano. U tome im je u petak popodne pomagao i glazbeni sastav Akcdemico iz Karlovca, u čijem sastavu su: Vedran Mikić, Tomislav Krvarić i Ambrozije Puškarić, sve profesori glazbe. Baš je bilo veselo!

U razgovoru s izlagačima, čujem povoljne ocjene Sajma i samog štanda, zadovoljstvo publikom i zanimanjem za proizvode. Troškovi sudjelovanja i boravka u Berlinu desetak dana, koliko traje Sajam, ipak su im malo preveliki jer, zamislite koliko malih bočica pića, meda, slatica ili čajeva, moraju prodati da namire realnu sumu prijevoza i boravka kako bi im Zeleni tjedan bio barem dijelom, finacijski pokriven. Ipak, većina je već sada spremna doći u Berlin i dogodine.

IMG_3692Za mojeg posjeta na štandu su bili i predstavnici Kutjevačkih podruma: -Ja sam Petar Silović, asistent voditelja izvoza Kutjevačkog podruma Kutjevo d.d., od ove godina sam voditelj izvoza i prodaje za tržište zapadne Europe. U Berlinu smo zadnjih dsetak godina, u Njemačkoj smo  već nekih dvadesetak godina zastupljeni preko njemačkog uvoznika Petra Budimira iz Bad Homburga a u Berlinu i na Sajmu prisutni preko Dalmatina, berlinske trgovine hrvatskim prozvodima koju voder Ruža i Mario Konta. Iznimno smo zadovoljni  predstavljanjem na Zelenom tjednu, Hrvatska gospodarska komora je ovo sve lijepo pripremila i nadam se da će se od ove godine i povećati prodaja hrvatskih vina. Ovo je moja prva posjeta Sajmu i Berlinu, rekao nam je ukratko Petar Silović iz Kuthjevačkih podruma, potvrđujući kako sasvim sigurno dolaze i na Zeleni tjedan iduće godine kada je Hrvatska zemlja partner.

Jasno, dogodine, kao zemlja partner, trebamo i više izlagača i dobar koncept predstavljanja na tisuću kvadratnih metara.  Nadam se kako su u Hrvatskoj već počeli s razradom plana predstavljanja na Zelenom tjednu 2020. gdje ima mjesta za sve izlagače, za poljoprivredu i prehranu, gastronomiju, glazbu, folklor i tradiciju domovine a i iseljeništva.

Biti zemlja partner najvećeg sajma prehrane na svijetu kojeg posjeti na stotine tisuća posjetitelja, velika je čast ali i odgovornost isto tako.

IMG_3682

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments