DODJELA VEČERNJAKOVE DOMOVNICE U VELEPOSLANSTVU

tekst: Stipe Puđa, urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista

U petak, 17. rujna u Veleposlanstvu RH u Berlinu će biti upriličena dodjela nagrada Večernjakova domovnica 2021. za dobitnike s područja sjeverne Njemačke, tj. one koji trenutačno žive, rade ili studiraju u Berlinu.

Kako zbog pandemije koronavirusa nismo imali tradicionalnu završnu svečanost u Bad Homburgu, uručenje nagrada pobjednicima ovogodišnje 15. po redu domovinske nagrade (Domovnice) Večernjeg lista organiziramo u suradnji sa hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima čije Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH je dugogodišnji visoki pokrovitelj našeg izbora.

Dobitnici nagrada čiji dolazak očekujemo u Veleposlanstvu RH su:

Maribel Todt, model, Mülheim an der Ruhr – nagrada u kategoriji Spektakli prema izboru žirija

Maribel Todt (19) , njemački model i influencerica hrvatskog podrijetla snima photoshootinge za njemačke modne i druge brendove. Sudjelovala je u njemačkom showu “Germany’s Next Topmodel 2020”. (GNTM) i došla do finala. Inače, Maribel iza sebe ima jako tužnu životnu priču. U teškoj prometnoj nesreći 2016. godine izgubila je oca Antu Majića Todta (+53), majku Beatrix (+53) i mlađu sestru Aureliu (+11). Nesreća se dogodila na autocesti A7 kod Kassela. Majka, otac i kći Aurelia su se automobilom vraćali s godišnjeg odmora u Hrvatskoj u njemački Bad Zwischenahn. Obitelj je sjedila u automobilu u prometnoj gužvi na autocesti kad je kamion težak nekoliko tona velikom brzinom uletio u prometni zastoj i prevrnuo se na njih. Majka, otac i kći nisu imali šanse za preživljavanje, na mjestu su poginuli. Maribel se iz Hrvatske vratila nekoliko dana ranije i to joj je spasilo život. . Danas živi u Mühlheimu an der Ruhr s bakom, bavi se modelingom, i dalje svakodnevno objavljuje fotografije svoje obitelji na svom Instagram profilu na kojem je prati više od 163 tisuće pratitelja.

 

Ivona Knežević, model, Berlin – nagrada u kategoriji Spektakli  prema izboru čitatelja

Ivona Knežević je model iz Berlina, podrijetlom iz Omiša. Prije nego je doselila u Njemačku, najprije u Stuttgart pa u Berlin, u Hrvatskoj se vrlo uspješno bavila modelingom, a nastavila je to i u Njemačkoj. Svojedobno se natjecala i za Miss sporta. U Stuttgartu je studirala  poslovnu ekonomiju i radila kao glavna upraviteljica u Odjelu za podatke jedne tvrtke za digitalnu trgovinu u Stuttgartu. Ivona se u djetinjstvu bavila atletikom. Svakodnevno je putovala na treninge u Split. Modelingom se počela baviti tijekom srednje škole. Prva matična agencija joj je bila „Talia Models“ u Zagrebu, kod Tihane Harapin. Radila je na Hrvatskim tjednima mode, Sajmovima vjenčanja, te raznim modnim događanjima. Surađivala je s brojnim dizajnerima, od Đurđice Vorkapić – Hippy Garden, A’Marie, Ivice Skoka, Soel by Sonja Lamut, Arileo, Ledenko, Marijana Skender–Callegri – Talijanska škola mode i ljepote, do Vedrana Sardelića, Sherri Hill Hrvatska…

Mišel Matičević, glumac,Berlin – nagarda u kategoriji Gluma prema izboru žirija

Njemački glumac hrvatskog podrijetla Mišel Matičević ima jednu od glavnih uloga u Netflixovoj seriji “Terra Vision” koja se prikazivala sredinom 2021.godine. Mišel živi u Berlinu, gdje je i rođen. Zahvaljujući roditeljima vrlo dobro govori hrvatski jezik, nastoji što češće otići u Hrvatsku i priželjkuje glumiti na hrvatskom jeziku u nekom hrvatskom filmu. Mišelovi roditelji Anka i Ivan su 1968.godine iz Slavonije stigli u Njemačku, nadajući se kako će ondje ostati samo nekoliko godina. Ispalo je drugačije, ostali su do danas, 1970. rodio se Mišel. Poznati glumac je dosad snimio više od 90 filmova i serija, za sebe kaže da je radoholičar te kako je već u djetinjstvu znao da će se baviti glumom. Glumac je dobitnik nekoliko nagrada. Osim 2021. godine Mišel Matičević je i  2009. godine dobio Večernjakovu domovnicu. Te je godine u izboru Večernjakova domovnica proglašen najpopularnijim glumcem u hrvatskom iseljeništvu prema izboru čitatelja. Večernjakovu domovnicu 2021. dobio je prema izboru žirija.

Za Najznačajniji događaj godine nagrada Večernjeg lista pripala je ove godine „Hrvatskim i njemačkim udrugama te pojedincima iz Njemačke“ za „Pomoć Banovini“.

U ime pojedinaca nagradu u Veleposlnstvu RH u Berlinu preuzima fra Zvonko Tolić, dok u ime Udruga nagradu u GK RH u Stuttgartu (naknadno) preuzima Sebastian Kurz, gadonačelnik njemačkog grada Eichtala.

Voditelj Hrvatske katoličke misije u Berlinu fra Zvonko Tolić prikupio je više od 440 tisuća eura pomoći potresom pogođenom stanovništvu Banovine. Fra Zvonko je otvorio PayPal račun putem kojeg svi koji su to željeli mogli uplaćivati novac za pomoć žrtvama poplava. Nakon 9 godina službe u Stuttgartu, fra Zvonko Tolić je početkom listopada 2019.preuzeo  vođenje HKM Berlin.

Uz dobitnike nagrada najuspješnijih i najpopularnijih u hrvatskom iseljeništvu, u Berlinu ćemo dodijeliti i dva posebna priznanja za dugogodišnju potporu održavanju izbora Najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu za nagradu Večernjakova domovnica.

To su:

Veleposlanstvo RH u Berlinu koje od samog početka daje potporu Večernjakovu izboru. Valja istaknuti kako su na svim svečanim dodjelama Večernjakove nagrada, prve u Frankfurtu a potom svih ostalih dodjela u Bad Homburg dolazili svi veleposlanici RH u Berlinu. Na prvoj domovnici u Frankfurtu bila je veleposlanica Vesna Cvjetković, potom Miro Kovač, Ranko Vilović, Gordan Grlić Radman i sadašnji veleposlanik Gordan Bakota koji će i primiti posebno Večernjakovo priznanje.

Gospodarsko interesno udruženje Ingra DET na čelu sa direktorom Zoranom Andročecom. Ingra DET koja zajedno sa tvrtkama Budimir iz Bad Homburga u vlasništvu Petra Budimira i tvrtkom Ekoma iz Wiesbadena u vlasništvu Suzane Flanz te Vinarijom Dubrovački podrumi iz Gruda u Konavlima (kojima će posebna priznanja biti uručena drugom prigodom) svih ovih godina daju potporu Večernjakovoj domovnici.

Više o dodjeli i dobitnicima ovogodišnjih nagrada pogledajte na sljedećim linkovima:

https://www.vecernji.hr/vijesti/pogledajte-dodjelu-vecernjakove-domovnice-nagrade-najuspjesnijim-hrvatima-u-iseljenistvu-1476130

https://fenix-magazin.de/video-luka-modric-osoba-godine-evo-tko-su-i-ostali-dobitnici-vecernjakove-domovnice-2021-najprestiznije-nagrade-u-hrvatskom-iseljenistvu/

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments