VEČERNJAKOVE DOMOVNICE U RUKE DOBITNICIMA

Završnica Večernjakove domovnice ove je godine imala drugačiju formu i više izvedbi a jedna od njih se odigrala i održala i u Berlinu.

tekst i foto: Hrvatski glas Berlin

Berlin/ Prostor Veleposlanstva Republike Hrvatske u poslijepodnevnim satima netom prošlog petka bio je mjesto koje je jednim dijelom ispunilo zadaću koju inače ima Kongresna dvorana u Bad Homburgu. Naime, tamo se redovito održavaju završnice natjecanja i proglašenja najpopularnijih u iseljeništvu u raznim kategorijama, te dodjela nagrada Večernjakova domovnica, prema izboru čitatelja Večernjeg lista.

Kako je, kao i puno toga drugoga, održavanje takve, inače 15. po redu, velike i svečane završnice, dodjele nagrada i proslave, onemogućeno pandemijom i epidemiološkim mjerama, organizator natjecanja, Inozemno izdanje Večernjeg lista, točnije njegov urednik Stipe Puđa, u  suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, odnosno diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske, organizira dodjele nagrada ovogodišnjim dobitnicima, u manjem obimu i užem krugu.

Pozdravljajući nazočne među kojima su bili dobitnici nagrada te predstavnici medija, veleposlanik Gordan Bakota je izrazio važnost Večernjakove domovnice i žal da njena svečana završnica ove godine nije mogla biti kao što je to i uobičajeno. Zahvalio je i hrvatskim medijima koji prate i prenose informacije o tako hvale vrijednom događaju.

-Jedna velika hrvatska zajednica u Njemačkoj, preko 400 tisuća Hrvata, trebaju i mogu predstavaljati snažan hrvatski lobi i most između Hrvatske i Njemačke.  Ova nagrada, čijem sam dodjeljivanju prvi puta prisustvovao prošle godine u Bad Homburgu, okuplja creme de la creme Hrvata iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije pa sve do Vojvodine. Zahvala Večernjaku i Fenixu,  to je pravi put kojim trebamo ići, da predstavljamo hrvatsku izvrsnost u ovo doba kad je teško okupljati ljude. Mi svi, crkva, gospodarstvenici,  mediji, pojedinci, trebamo raditi na tome da zajedno budemo prezentni i uspješni u Berlinu i Njemačkoj, rekao je Gordan Bakota na početku skupa izražavajući uvjerenje da se i na ovaj način šalju poruke jedinstva, suradnje i optimizma te nadu kako će Večernjakova domovnica dogodine imati svoj uobičajne završni sjaja, biti prezentan pokazatelj da ono što dobro radimo možemo i znamo i vrjednovati.

Stipe Puđa, urednik ino izdanja Večernjeg lista pozdravio je okupljene u ime organizatora natjecanja i manifestacije.

– Zahvaljujem veleposlaniku na lijepim riječima i na mogućnisti da vam možemo uručiti ove nagrade u Veleposlanatvu RH. Kako je Ministarstvo vanjskih posloava naš pokrovitelj od početka, logično je da ćemo dodjelu napraviti u diplomatskim predstavništvima. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je svojevremeno rekla da je to “mali sabor hvatskog iseljeništva” i to je možda i nabolji opis. Meni je drago da je taj događaj koji je prije 15 godina krenuo u Frankfurtu a kasnije u Bad Homburgu, gradu prijatelju Dubrovnika, uistinu postao “sabor hrvatskog iseljeništva” na kojemu možemo odati priznanje onima koji svojim radom, najbolje što mogu, predstavljaju i Republiku Hrvatsku.

Za najznačajniji događaj godine nagrada Večernjeg lista pripala je „hrvatskim i njemačkim udrugama te pojedincima iz Njemačke“ za  sudjelovanje u humanitarnoj akciji „Pomoć Banovini“

Veleposlanik Gordan Bakot je nagradu pojedincima koji su dali veliki doprinos u ovoj akciji predao u ruke fra Zvonka Tolića, voditelja Hrvatske katoličke misije Berlin dok će u dogledno vrijeme u ime udruga nagradu u hrvatskom generalnom konzulatu u Stuttgartu predati u ruke Sebastiana Kurza, gradonačelnika Eichtala.

Koristim priliku, zahvaliti Vama, ne u svoje ime, jer ovo nije nagrada meni, ovo je nagrada hrvatskom srcu, našim ljudima koji su se uključili u akciju i ne samo u ovu našu već i druge akcije. To je plemenito hrvatsko srce. Hvala svima koji su sudjelovali u ovoj akciji, kolegama svećenicima i svakom pojedincu. Hvala i njemačkim prijateljima koji su nam pomogli u našoj akciji. Kao znak pažnje i mi smo se u vrijeme poplava u Njemačkoj sami organizirali i skupili smo 14 tisuća eura. Ponavljam, ovu nagradu primam kao kolektivinu nagradu plemenitom hrvatskom srcu.

Nagrada u kategoriji Spektakli pripala je Ivoni Knežević, modelu, Omišanki koja radi i živi u Njemačkoj, najprije u Stuttgartu, a sad i u Berlinu.  Svojim nastupima na modnim revijama predstavlja i Hrvatsku i njenu uspješnost i ljepotu.

Meni je jako drago, počašćena sam što sam u ovakvom društvu. Nastojat ću biti i u budućnosti i kroz sva svoja druga djela, najbolja verzija sebe,  pretstavljati Hrvatsku na najbolji način. Ovo mi je poticaj da budem ustrajna, da radim na sebi i da budem uvijek ono što želim. Hvala vam od srca i divno se osjećam, rekla je Ivona Knežević primajući Večernjakovu domovnicu od veleposlanika Gordana Bakote.

Urednik ino izdanja Stipe Puđa potom je dodijelio i dva posebna priznanja za dugogodišnju potporu održavanju manifestacije Najpopularniji Hrvati u iseljeništvu koja završava dodjelom Večernjakovih domovnica.

Priznanje je dobilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj te je predano veleposlaniku Gordanu Bakoti i Gospodarsko interesno udruženje Ingra DET na čelu s direktorom Zoranom Andročecom koji je nagradu i primio te se uredniku Stipi Puđa i zahvalio prigodnim darom i sljedećim riječima:

Usred njemačkog Berlina, glavnog grada naše druge domovine, a na hrvatskom tlu, u Veleposlanstvu, imamo čast predati priznanje nositelju hrvatske državotvorne misli i stalnog promišljanja o našoj ljudskosti, pripadnosti višem pozivu europske ideje, o miru i napretku jednog naroda znanja i pameti. To je Vaš Fenix. U kontinuitetu rada gospodina Puđe vidimo vrhunskog i relevantnog predstavnika Republike Hrvatske, onakvog idealnog Europejca kakvi bi svi trebali biti.

U ime glumca Mišela Matičevića i manekenke Maribel Todt koji nisu bili u mogućnosti biti na ovoj dodjeli nagrade, Večernjakovu domovnicu su preuzeli te će im ju prve prigode i uručiti, Marica Jukić, ministar savjetnik i Domagoj Marić, prvi tajnik u Hrvatskom veleposlanstvu.

Nakon dodjele Večernjakovih domovnica neveliki skup dobitnika nagrade, domaćina iz Veleposlanstva i Večernjeg lista te predstavnika medija, zadržao se u ugodnom druženju i razgovoru uz domaće delicije, izražavajući jedinstvenu i zajedničku želju da i ova manifestacija kao i sve druge  životne aktivnosti, dogodine poprime svoj uobičajeni tijek, živost, obim i formu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments