VINO JE U NOVOM KOD KUĆE

piše: Josip Mayer
Novi Vinodolski
/Nakon uvodnih večeri u Grižanima i Bribiru, ovih dana je, tijekom vikenda …točnije rečeno, u četvrtak, petak i subotu ….održana osma po redu velika tradicionalna fiješta, pod nazivom Ružica Vinodola.
Pokrovitelj  ovog događaja je Turistička zajednica grada Novi Vinodolski na čijem se portalu može pročitati i ovo: –U Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči … po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i najmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz svirku nekog od starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke berača odveli u grad. Posljednji se put …kažu zapisivači …taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine. Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola.
Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću. Tu se je kretalo dnevno nekoliko tisuća posjetitelja. Uz domaće  bilo je  tu i posjetitelja iz raznih zemalja Europe i svijeta raznih nacija a  naravno i hrvatskih iseljenika.
Ružica se birala  uz strogi nadzorni odbor između 12 dijevojaka  i dobila je titulu naj Ružica Vinodola. Bilo je tu nekoliko ne baš laganih zadaća, kao što su trčanje po vinogradu, gaženje grožđa, lijepljenje etiketa, pretakanje vina …
Uz razne suvenire, dobru različitu glazbu, domaću hranu i piće te kojekakove domaće specijalitete od davnine, gosti su se zadržali do ranih jutarnjih sati. Rekli bi …vino je u Novom Vinodolskom opet kod kuće!
Naime, prognani stanovnici vinorodnog sjeveroistoka Hrvatske …Vukovarci …bili su za vrijeme Domovinskog rata smješteni na ovom području. Sposobni i marljivi kakvi već jesu, zasadili su u Pavlomiru, pokraj Novog Vinodolskog, nove vinograde i pokrenuli modernu proizvodnju vina. Tijekom proteklih četrnaest godina njihov je trud urodio plodom i promjenama u svijesti domaćeg stanovništva. Vinodol se sve više okreće suvremenim globalnim trendovima u kulturi uživanja vina, a shodno tome, jača i svijest o vlastitoj predaji na tom polju.
Na tom tragu rodila se i Ružica Vinodola.
Mogla se  u pozadini njena održavanja, čuti želja organizatora da na godinu ta fiješta bude još bolja i još veća, a time ujedno i još više posjećena. U tome im želimo puno uspjeha.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
12 years ago

Da se bolje razumijemo slično je to i negdje drugdje..da gosti na stojeć feštaju.. govorim o našim hrvatskim feštama i prigodama općenito. Teško se je na stojeć..ugodno zabaviti..kuda li fiještati i plesati..te nešto više potrošiti. Uz naše Hrvatska vina i kulinarske domaće specijalitete..često nam nedostaje.. kotlovina.. a moguće ju je više strano vrlo jednostavno složiti.. te servirati sa kobasicama i kotletom..neki ju prave od svinjskog vrata..ili pak svako za sebe ..ako pak još u nju stavimo..ono što također mnogi vole..svinjske trbušine (kaizerflaiš) evo i treće dodatne ponude sa jednoga mijesta nemora ni puno koštati..Ono što bi još dodao..da je često..litra… Read more »

Josip Mayer
12 years ago

Drago mi je bilo prisustvovati na ovako ljepoj prigodi,volim stare uobičaje i drugih zemalja a posebno Hrvatske u kojoj sam se rodio. A da bi bila još veselija i ljepša predlažem ovih par poteza. Gledano iz moje strane privrednog gospodarskog gastronomskog kutka..da je bilo još više štandova..klubova i zajednica..i još više stolova i klupa..još kada bi netko..goste posluživao te odnosio prazne boce i tanjure..još k tome obučeni u narodne nošnje..ljudi nebi stajali..nebi bilo bezpotrebne gužve..pogled na program bio bi za sve vidljiviji i pristupačniji.. više se bi potrošilo..i svi bi na svoje došli…Slično kao što to radimo i mi iseljenici… Read more »