NIJE LAKO BITI SIROMAH I OSTATI ČOVJEK

Zambija 2021.: Misija Nawinda i posjet misijskim postajama

prilog: Marino Ninčević

Život u tropskoj Africi, uz svu bijedu, koju je pandemija Covid-19 učinila još većom i težom, vrlo niske higijenske uvjete i izuzetno teško preživljavanje iz dana u dan, u sebi ipak nosi vjeru, nadu, samopouzdanje i požrtvovnost, koji zapanjuju.

U Zambiji sam susreo, doživio i vidio način života kakav nama nije moguće zamisliti. Pokušajte na trenutak zamisliti da sada, u ovom času nemate, u materijalnom smislu, baš ništa…

Crna topla Afrika i njezini siromašni ljudi probude u čovjeku neizrecivo ganuće, sućut, samaritanstvo i emocije upravo zbog razine patnje tih dragih ljudi. Zapadnog čovjeka susret s takvim načinom života nužno dovodi do katarze. Sliku tog i takvog životnog krajolika toliko različitog od sigurnosti i udobnosti življenja u zapadnom svijetu, pokušavam prikazati.

I ove godine sam proveo jedno vrijeme u misiji Nawinda i obišao nekoliko misijskih postaja: Namenyu, Mbomu, Ibolelo, Sabelo, Samisisi, Mbuluminu i Santandu. Svugdje ista priča, teški životni uvjeti, nema hrane, odjeće, obuće, ali svugdje puno vesele, razigrane, bistre djece, puno radosti i života… Ovdje se potvrđuje ona narodna: „Nije sretan onaj tko puno ima nego onaj tko malo treba.“ Kad čovjek uđe u svijet ovih sela ima osjećaj kao da ulazi u neku potpuno drugačiju dimenziju, dimenziju nepodnošljive lakoće postojanja, rekao bi Kundera.

Unatoč tolikoj neimaštini nigdje nisam susreo toliko čovječnosti, ljudske dobrote, čestitosti, iskrenosti, susretljivosti, osjećaja za druge i one duboke istinske radosti. A nije lako biti siromah i ostati čovjek. Kad kažem da su sretni i radosni, često čujem reakciju: pa ne znaju za bolje! Nije istina!

Znaju oni i za bolji komad odjeće i da postoji obuća, da postoje solarne ploče koje im mogu dati struju, znaju da postoje pokrivači koji bi ih mogli utopliti u hladnim afričkim noćima, znaju da postoji i bolja hrana od palente koju svakodnevno jedu… sve oni znaju, ali oni toga nemaju niti si bilo što od toga mogu priuštiti.

Zaklada „Srce za Zambiju“ (www.heartforzambia.com/hr/), uz pomoć dobrih ljudi, preko obrazovnih projekata pokušava ovom siromašnom narodu pomoći, jer ”obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promijenite svijet”. (N. Mandela)

Hvala svima onima koji su i ove godine omogućili da djeca koju sam susreo, a bilo ih je na stotine, budu još radosnija i nasmijanija.

Hvala Žabac Food Outlet  jer je svako dijete dobilo lizalicu ili bombon, hvala Croatia Airlines  jer ste omogućili da svi darovi u dodatnoj prtljazi stignu do djece. Hvala @Osnovnoj školi Josip Jović, Aržano na nogometnim loptama koje su darovane djeci u Samisisiju i Sabelu, kao i na dječjim majicama koje su ih posebno razveselile.

Hvala prijateljima koji su omogućili da svaka misijska postaja dobije bibliju i katehetski materijal na jeziku Lozi.

Hvala svima koji na bilo koji način pomažu rad Zaklade „Srce za Zambiju“.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments