DOMOVINA SE MOŽE VOLJETI NA TISUĆU NAČINA

tekst i foto: Sonja Breljak ….foto album
216Berlin/ S kraja tjedna je u Berlinu boravio predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas sa suradnicama Ivanom Perkušić i Croatianom Orešković.

Za boravka u Berlinu, Zvonko Milas je posjetio Hrvatsku katoličku misiju i hrvatske svećenike a potom i razgovarao s papinskim nuncijem Nikolom Eterovićem.

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske je upriličen susret predstojnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH s predstavnicima hrvatskih društava i udruženja. Susretu su nazočili predstavnici: Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice -Mira Kiš i Ivan Vidović, Hrvatske demokratske zajednice-ogranak Stjepan Radić -Krešo Urban, Pero Marić, Goran Igel, Mile Tomičić i Ivan Laković, Zavičajnog kluba Tijarica – Ivan Sučić, HKD V.F. Mažuranić – Stjepan Lozančić potom predsjednica Župskog vijeća  HKM Berlin, Anica Krstanović te koordinatorica Hrvatske nastave Berlin, učiteljica Gordana Kešina i predstavnica Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Martina Ćosić, kao i predstavnici medija-Berlinskog magazina i Hrvatskog glasa Berlin.

202Par uvodnih riječi je na ovom skupu izrekao Zvonko Milas, istaknuvši kako je zadatak Središnjeg državnog ureda, rad na očuvanju hrvatskog identiteta kod Hrvata izvan Republike Hrvatske. S tim su povezani i natječaji  kojima Državni ured potiče i podupire projekte vrijedne za očuvanje hrvatskog identiteta u sredinama gdje Hrvati žive i rade.

Potom je Zvonko Milas želio čuti stajališta i razmišljanja predstavnika  hrvatskih udruženja o stanju u njihovim sredinama, udruženjima i društvima.

O radu Hrvatske zajednice govorila je predsjednica Mira Kiš. Istaknula je poteškoće u očuvanju i održavanju prostorija u kojima djeluje Hrvatska zajednica a koje imaju povisoku mjesečnu cijenu najamnine a potom i o problemu pomanjkanja mladih spremnih žrtvovati se u radu volonterskog udruženja.

I drugi predstavnici društava su iznosili razne prijedloge i razmišljanja: o provođenju jedne opsežne ankete koja bi pokazala kakav je današnji prosječni Hrvat u Njemačkoj, da bi se i ravnali  po tim iskazanim potrebama, potom ideju Hrvatske kuće i slično.

Predstojnik Milas je s pažnjom saslušao razmišljanja predstavnika udruženja te pokazao zanimanje da se ti prijedlozi i pismeno razrade i prilože Središnjem državnom uredu.

081U subotnjim, večernjim satima je predstojnik Milas sa suradnicama posjetio prostorije Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice gdje je HDZ-ov ogranak Stjepan Radić u suradnji sa Hrvatskom zajednicom, prieredio Božićni domjenak. Ovoj proslavi je nazočio i veleposlanik RH, Ranko Vilović kao i  vojni izaslanik, bojnik Tomislav Galić te brojni članovi raznih udruženja kao i roditelji djece koja plešu i folkloru Zajednice.

Večer je započela hrvatskom himnom koju su “povele” dvije djevojčice iz folklora Zajednice te pomogli pjesmom svi nazočni.

Sve su pozdravili predsjednica Hrvatske zajednice, Mira Kiš i predsjednik HDZ-a Krešo Urban a potom i veleposlanik RH, Ranko Vilović kao i predstojnik Središnjeg ureda Zvonko Milas koji je predsjednici Hrvatske zajednice, uručio hrvatski grb na dar.

15205610_10210336976008135_1413077183_oPlesao je potom mali i srednji folklor Hrvatske zajednice.

Zahvaljujući  na pozivu i gostoprimstvu, Zvonko Milas je i svom govoru naglasio kako je naš zajednički zadatak očuvanje identiteta ali prije svega i rad na povratku, a posebno, mladih ljudi. Istaknuo je, prenoseći svima i pozdrave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića,  kako čvrsto vjeruje da će nova vlada učiniti pozitivne pomake te da ćemo moći raditi i na povratku mladih.

Bez iseljeništva, bez Hrvata u BiH, bez naših manjina u svih 12 europskih zemalja, Hrvatska nikad nije niti će biti cjelovita. Ne trebamo vas zato da nam donosite novce, niti da pomažete uvijek kada je najteže. Trebamo vas zato što smo jedan narod. Zato što su u Hrvatskoj vaše kuće, vaši rođaci, vaše obitelji. Hrvatska jednostavno treba vas. Vratite se tamo odakle ste došli. Ja znam da to uvijek nije moguće. Ali Hrvatska se može voljeti i odavde i od bilo kuda na tisuću načina“,  rekao je, između ostalog Milas.

131Ocjenjujući djelovanje društava, iznio je zapažanje, uočeno nakon susreta s predstavnicima udruženja, kako postoje između društava određeni animoziteti koji štete radu društava.

Potrebno je više sloge i zajedništava, rekao je Milas te ispričao o tome i jednu pripovijest:

 -Razgovaraju djed i unuk. Pa djed pripovijeda kako u svakom čovjeku postoji dobar i loš vuk.

Unuk priupita: – Djede, a koji će pobijediti na kraju?

Djed ga gleda, pa veli: – Pobijedit će onaj kojeg budeš više hranio.

Eto nam, pouke.

Bio je to lijep i ugodan, pa i poučan, susret s predstojnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonkom Milasom.

foto album: predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas u Berlinu.

 

 

 

 

 

 

 

mmm
mmm
mmm

mmm

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments