KAD SE RUKE SLOŽE…

U Subotici održan 4. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja

prilog: Katarina Čeliković
Fotografije: HKC “Bunjevačko kolo”, Antonija Dević

Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ u Subotici organizirao je 16. listopada 2021. godine 4. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja.

U svečanoj dvorani nastupilo je 12 skupina iz Republike Hrvatske i Republike Srbije, a ovogodišnji je Festival bio najposjećeniji, kažu organizatori ponosni na ovu popularnu priredbu.

Festival je natjecateljski, a nastup pjevačkih skupina ocjenjivalo je Povjerenstvo u sastavu: dr. Kristina Planjanin Simić, predsjednica žirija, te članice Mirjana Raić Tepić i Tamara Štricki Seg. Od ove godine najbolju skupinu mogla je birati i publika.

Po odluci Povjerenstva, ovogodišnju prvu nagradu osvojila je Ženska pjevačka skupina udruge ,,Šokačka grana” iz Osijeka, drugu Ženska pevačka grupa KUD-a „Batajnica“, Batajnica, a treća je pripala Akademskom društvu za negovanje muzike „Gusle“ iz Kikinde.

Povjerenstvo je dodijelilo i nekoliko specijalnih priznanja: Specijalno priznanje za scenski nastup dobio je KUD ,,Sijač” Lučko iz Zagreba; Specijalno priznanje za najperspektivniju pjevačku skupinu dobila je Ženska pevačka grupa Škole srpskog i balkanskog tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić, Specijalno priznanje za najperspektivnijeg interpretatora pripalo je Milanu Mutapčiću, a Specijalno priznanje za najbolju solisticu Aleksandri Milikić.

Prvonagrađena Ženska pjevačka skupina udruge ,,Šokačka grana” iz Osijeka dobila je i nagradu publike.

Ovogodišnji je Festival održan na Praznik hrvatske zajednice u Srbiji – na dan rođenja bana Josipa Jelačića koji je bio proslavljen u njegovu rodnom mjestu – Petrovaradinu.

Doprinos ovome danu je i izložba koja se mogla vidjeti na zidovima svečane dvorane u prigodi 150. obljetnice od izlaska prvog broja „Bunjevačkih i šokačkih novina“ i „Vile“, čiji je pokretač i urednik bio biskup Ivan Antunović. Izložbu je priredio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a autorica je Katarina Čeliković, knjižničarska savjetnica.

Ovu značajnu manifestaciju koja njeguje i čuva tradicijsko pjevanje te promiče multikulturalnost, podržali su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Subotica, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Osječko-baranjska županija i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments