BILO JE ČASNO BITI AKTIVAN

Uz 41. obljetnicu osnutka berlinskog HKD “Vladimir Fran Mažuranić”

piše: Ivek Milčec

Zagreb/ Kao bivši, višegodišnji predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Vladimir Fran Mažuranić” iz Berlina rado se sjetim mnogobrojnih kulturnih događanja koje sam, u suradnji sa župnicima i članovima upravnog odbora, uspješno organizirao na radost svih ljubitelja i štovatelja hrvatske kulturne baštine u Berlinu.

Vjerujem da nitko od još živih osnivača Društva, koje je 19. prosinca 1980. okupio tadašnji župnik i inicijator mnogih kulturnih događanja, fra Rafo Begić, nije razmišljao kako dugo će Fran Mažuranić opstati jer bilo je puno važnije čim prije početi s radom.

Svako čekanje i odugovlačenje otupljuje inicijativu, a toga su bili itekako svjesni fra Rafo i suosnivači Društva.

Ubrzo nakon osnutka Društva počelo se priređivati književne večeri na kojima su o hrvatskim piscima govorili članovi Društva, a potom, kako je interes hrvatskog iseljenog puka rastao, na naše kulturne događaje bili pozivani ugledni jezikoslovci, književnici, povjesničari, teolozi, slikari, pjevači, a stvaranjem i uspostavom slobodne hrvatske države Mažuranićeve su gosti bili najistaknutiji predstavnici domovinske političke scene.

Olakotna je okolnost za Društvo bila je i jest činjenica da je ono osnovano pod skutima Hrvatske katoličke misije Berlin, gdje mu je uostalom i mjesto.

Moram istaknuti činjenicu da je, sada već daleke 1980., tadašnji voditelj i župnik HKM Berlin, fra Rafo Begić, imao pravo kada je sa subraćom, fra Stipicom Grgatom i fra Mirko Marićem, postavio temelje HKD V.F. Mažuranić, znajući da hrvatskim radnicima i iseljenicima treba uz duhovnu, dati i kulturnu, nacionalnu hranu.

Kada smo se moja supruga Barica i ja 2006., nakon umirovljenja, odlučili za stalan povratak u domovinu, u naš rodni Zagreb, sa sobom smo  ponijeli mnogo lijepih uspomena na naše prijatelje, znance i kumove, ali i na HKD V.F.  Mažuranić kojem sam i sam bio jedan od suosnivača i  čak 10. godina (s prekidima) bio predsjednik.

Kako danas Društvo djeluje, ne znam.Već dugi niz godina, na žalost, nemam nikakav kontakt s upravom Frana Mažuranića. Unatoč i glede, sadašnjim voditeljima i članovima Društva želim mnogo uspjeha u novoj 2022. godini.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments