KAKO OSTATI ŽIV

tekst i foto: Dražen Radman

Znate zašto blago zemaljsko, i uopće zemaljske stvari ne mogu sasvim ispuniti čovjekovu dušu? Zato što nije ni predviđeno da to postignu.

E, sad, zamislite koliko u ljudima, i među ljudima, nervoze, straha, sebičnosti, suparništva, pohlepe, gorčine, mržnje, zle krvi… A sve zato da bi dosegli nešto. Nešto što ih usrećiti niti – ne može.

To ‘nešto’ može čak biti i neki (osobno) procijenjeni ‘minimum’ dosegnuća. No, i u tom slučaju,  ako je svo htijenje i snaga usmjerena na dosegnuće tog ‘minimuma’, čovjek neće postići željeno zadovoljstvo pa i kad bi došao do svog ‘cilja.’ Znaju to dobro oni koji su ‘dostigli’.

Zašto onda ne izvodimo bolje zaključke za svoj život? Ako to nezadovoljstvo u sebi primjećujemo i znamo za njega, zašto ne tražimo smislenije rješenje za svoje osobno duboko ispunjenje?

U tom smislu, nismo li u ovom vremenu još i dodatno omamljeni pomno pripremljenim psihološko-tehnološkim eksperimentima te polako, ali sigurno duhovno otupljujemo i bez puno pitanja predajemo svoje živote u ruke nastranih umova?

Dakako, opet ću reći, dobra je vijest, tj. najbolja je vijest da je jedino u Bogu i s Bogom istinska punina našeg smisla. Jedino s Njim naša svrha ima ‘glavu i rep’, tj. temelj i snagu za vremena dobra – i zla.

Možda bih to rekao ovako: posljedica žive vjere je – blagoslov i život, a posljedica (ustrajne) nevjere i mrtve (folklorne) vjere je, nažalost, prokletstvo i smrt.

Kad iznemogli pustinjak u pustinji odnegdje čuje glas gdje se nalazi oaza, a ne ide barem ‘provjeriti’ i probati vodu iz nje, on bude sam kriv za svoje konačno skapavanje.

Tako, dok god je čovjek živ, ne mora ostati mrtav.

***

Preporuka: Psalam 62:6-9

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments