NUDE BOLJE RJEŠENJE

Predlažu psa dalmatinca na euro kovanice

Nakon objave izabranih i nagrađenih radova natječaja za dizajn novih kovanica eura što ga je  vodila Komisija za novac Hrvatske narodne banke, ne smiruju se nemiri i diskusije na ovu temu.
Naša poznata prevoditeljica i spisteljica Alida Bremer potaknula je inicijativu sakupljanja potpisa čime se želi psa dalmatinca staviti u fokus mogućeg ponavljanja izbora, natječaja…
U inicijativi koju je u vrlo kratkom vremenskom roku potpisalo skoro tri sotine ljudi, između ostalog, stoji sljedeće:
Poštovani, obraćamo Vam se kao grupa građana okupljena oko ideje da se na kovanicu od 1 euro sada, kada je već došlo do promjene, ne stavi kuna nego pas dalmatinac.

Uvjerenja smo da je pas dalmatinac iz puno razloga prepoznatljiv i zanimljiv znak, što nije zanemarivo ni kad razmišljamo o turizmu kao važnoj grani gospodarstva, a koja ovisi i o autentičnim i snažnim simbolima.
Dalmatinac je međunarodno priznata autohtona hrvatska pasmina, trgovci i poklisari slavne Dubrovačke Republike, tog velikog uzora i primjera dobre vladavine, poklanjali su ih kao diplomatski dar i znak dobre volje po cijelom svijetu. Na skulpturama i slikama dubrovačkih umjetnika iz ranijih stoljeća može se vidjeti motiv psa dalmatinca, što ga čini i vrijednim dijelom hrvatske kulturne baštine.
Naš je argument i njegova izrazito simpatična pojava. Uvjereni smo da bi kovanica s likom psa dalmatinca naišla na ogromne simpatije djece i mladih, ali i mnogih starijih građana diljem Europske Unije.
Budući da je problem s izborom kovanice s kunom dosegao veliku međunarodnu vidljivost, smatramo da se nastala šteta reputaciji Republike Hrvatske u procesu izbora hrvatskih kovanica može jednostavno otkloniti promjenom motiva na kovanici.
Hrvatska kovaonica novca već je 2021. izradila prve srebrnjake i zlatnike s likom psa dalmatinca, tako da ova ideja i nije toliko neobična, a mi se nadamo da je uvjerljiva i da će se i Vama svidjeti.
Ne znamo kako će proći ova inicijativa Alide Bremer i grupe građana no, sudeći po medijskoj pozornosti, ima već svoje učinke. Brojni govore o tome i sami predlažu nova rješenja. Ostaje vidjeti hoće li na ovu inicijativu grupe građana reagirati i onaj na čiju je adresu i upućena – Komisija za novac Hrvatske narodne banke.
5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments