FRANKFURTSKI RAZGOVORI

 

Okrugli stol “Uvođenje Eura u Hrvatskoj”, u organizaciji Hrvatskog gospodarskog saveza u suradnji s Hrvatskim svjetskim kongresom u Njemačkoj, Industrijskom i trgovinskom komorom Frankfurt na Majni i Europskom unijom Frankfurt

prilog: Mario Šušak/ Hrvatski gospodarski savez

Frankfurt – Za manje od godinu dana u eurozonu će se priključiti Hrvatska, najmlađa članica EU. Zajedno s Hrvatskim svjetskim kongresom u Njemačkoj, Industrijskom i trgovinskom komorom Frankfurt na Majni i Europskom unijom Frankfurt, Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj (KWVD) pozvao je na okrugli stol u petak, 11. veljače 2022. povodom predstojećeg uvođenja eura u Hrvatskoj.

Tom prigodom Boris Vujčić, guverner HNB-a, održao je predavanje o aktualnim pitanjima od gospodarskog interesa oko uvođenja eura.

Na početku, Klaus-Stefan Ruoff, potpredsjednik IHK Frankfurt na Majni, pozdravio je sve prisutne goste i izričito zahvalio predstavnicima Hrvatskog gospodarskog saveza te i Hrvatskog svjetskog kongresa, Franji Akmadži i Mariju Šušku na organizaciji vrhunskog događaja.

Ulazak Hrvatske u euro dodatno će ojačati gospodarske odnose između naših dviju zemalja i ponuditi nove mogućnosti. Pogotovo ovdje u Frankfurtu i okolici, razmjena je već danas blizu. Brojne tvrtke održavaju vrlo uspješne poslovne odnose s kupcima i partnerima u Hrvatskoj, a snažna hrvatska poslovna zajednica ovdje u regiji daje vrlo važan doprinos našem gospodarstvu, rekao je Klaus-Stefan Ruoff u pozdravnom govoru.

Pozdravni govor održao je i novoimenovani državni tajnik za europske poslove u Hessenu Uwe Becker. U njemu je istaknuo snažnu zajednicu Hrvata, ne samo u pokrajini Hessen nego i u Njemačkoj.

Nakon pozdravnih govora guverner HNB-a, Boris Vujčić, započeo je predavanjem “Ulazak Hrvatske u eurozonu i aktualni izazovi monetarne politike”.

Boris Vujčić je u svom izlaganju istaknuo da je, kako se približava vrijeme ulaska Hrvatske u eurozonu, pandemijska kriza stavila hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav na kušnju.

Iako se gospodarska aktivnost znatno oporavila nakon pandemijske krize, i veliki suficit tekućeg i kapitalnog računa kako bi se smanjila vanjske neravnoteže, inflacija je porasla u skladu s kretanjima u europodručju.

Bankarski sektor dobro je prebrodio krizu i ostaje dobro kapitaliziran i stabilan. Uvođenje eura ima za cilj dodatno poboljšanje otpornosti hrvatskog gospodarstva i olakšavanje brže konvergencije, rekao je Vujčić.

Nakon toga raspravljalo se među sudionicima iz politike, diplomacije i poslovanja o aktualnim pitanjima od gospodarskog interesa koja se odnose na uvođenje eura.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments