PRIKLJUČITE SE U DRUŽENJU, PJESMI I PLESU

tekst i foto: Uredništvo HGB

Berlin/ I večeras će se u Glazbenom konzervatoriju, u poznatoj i vrlo živoj Bergmanstrasse, na broju 29, čuti hrvatska glazba i pjesma, zapjevati i zaplesati na stare hrvatske napjeve.

Naime, srijedom uvečer traju probe tradicijskog pjevanja a potom i folklora Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin e.V.

Tradicijsko pjevanje vodi Karmen Meić, predsjednica Hrvatske zajednice Berlin, nastojeći očuvati interes izazvan nedavnim, izvrsnim trodnevnim seminarom tradicijske glazbe što ga je, u organizaciji Hrvatske zajednice Berlin u projektu naslova “Pjevamo ti domovino” a zahvaljujući potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate iz Republike Hrvatske, u Berlinu vodio mag. mus. Tomislav Habulin.

Folklor Hrvatske zajednice Berlin već dugi niz godina vodi Ankica Andrić Prskalo. Upravo se intenzivno vježba i vrše pripreme za već tradicionalni prvomajski nastup  u Britzer Garten. Vježbaju se plesovi iz okolice Karlovca u nošnjama iz tog kraja. Nošnje su  nabavljene netom prije izbijanja pandemije koja je svojevremeno poremetila i brojne planove ovog udruženja a među njima i nastup folklora na Đakovačkim vezovima i Svjetskom festivalu folklora u San Remu 2020. godine.

Do sad su folkloraši vježbali uz prethodno brzo testiranje. Dugoočekivanim popuštanjem epodemiloških mjera, čemu upravo svjedočimo, otvaraju se vrata širem i slobodnijem druženju, radu i vježbanju.
Prema riječima predsjednice Karmen Meić, uskoro počinje i škola tamburice koju će voditi naš David Oštrek, operni pjevač, član ansambla Staatsoper Berlin.

Nakon što je nedavno, na inicijativu i u organizaciji Hrvatske zajednice Berlin i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj predstavljena knjiga “Druga Žena” Marijane Dokoza, planiraju se i drugi, lijepi kulturni projekti o čemu ćemo pravovremeno najaviti i o učinjenom izvijestiti.

Kao  uvod u sve lijepo što nadamo se slijedi, Hrvatska zajednica je proteklog vikenda organizirala druženje za članove foklora, pjevače i članove uprave. Bio je to, kako veli predsjednica Karmen Meić, svojevrsni “Team building” proveden u restoranu CROATIA GRILL Zum Ritter, uz bowling, glazbu i večeru. Zajednički zaključak: ovakva druženja su najviše nedostajala u vremenu iza nas.

Za nadati je se kako će opća epidemiološka i sva druga situacija, širom otvoriti vrata uobičajenim aktivnostim i novim projektima ovog društva. Za čitetelje i čitateljice iz Berlina koji vole i žele pjevati i plesati, ovo je i otvoreni poziv Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin: Priključite nam se!

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments