“PJEVAMO TI DOMOVINO”

Održan trodnevni seminar tradicijskog pjevanja pod vodstom Tomislava Habulina.

piše: Marta Batinić Petrović
foto: HGB/ S.B.

Berlin/ U organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin e.V.,  u Berlinu je od 22. do 24. listopada 2021. godine organiziran vikend Seminar tradicijskog pjevanja.

Seminar u okviru projekta „Pjevamo ti Domovino“, jednog od niza projekata Hrvatske zajednice, financiran je od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a pod stručnim vodstvom g.Tomislava Habulina mag. mus. koji je nastojao u kratko vrijeme prenijeti svoje stručno vokalno znanje, ali i prezentirati tradicijsku baštinu. Zu svaku pjesmu sudionici i sudionice su imali priliku čuti ponešto i o samoj simbolici pjesme, o kraju iz kojeg potječe i njezinoj važnosti u folklornom svijetu.

Cilj seminara bio je upoznati hrvatsku dijasporu s tradicijskim hrvatskim pjesmama kako bi i oni sami mogli izvoditi pjesme prilikom predstavljanja naše domovine u Njemačkoj i širom svijeta. Kako je g. Tomislav Habulin napomenuo, neosporna činjenica jest da Hrvati u dijaspori trebaju Hrvatsku, ali i da Hrvatska treba njih, jer jedino zajedničkom suradnjom možemo ostvariti očuvanje hrvatskog jezika, hrvatske kulture, njezine tradicije i običaja. Tijekom seminara obrađena je građa Prigorja, Gorskog kotara, doline Neretve, Like, Hrvatskog Zagorja, Posavine i Moslavine.

Osim članova Hrvatske zajednice Berlin, seminaru se se prijavili i članovi Croatia Hamburg Folklor, te članovi Hrvatske zajednice iz Bremena i Hanovera. Lijepo je bilo za vidjeti i veliki broj mladih ljudi  i djevojaka i mladića koji su došli na seminar. Mnogima su i neke riječi pjesama različitog narjećja bile nepoznate, no unatoć tome dvije netom naučene pjesme izvele su se i uživo u subotu u podne na Marheinekeplatz u Berlinu.

Po zavrsetku seminara ostala su samo srca ispunjena radošću i nekom novom snagom i vjerom u još više ovakvih događaja kojima će se ojačati ćlanstvo i djelovanje Hrvatske zajednice Berlin, ali i povezati ostale hrvatske zajednice u Njemačkoj. Upravo s tom snagom i osjećajem zajedništva napustili smo seminar. Sretni, sjetni i s nadom da će ovakvih seminara biti i nadalje, jer oni su doista potrebni za očuvanje bogatog kultrnog i folklornog naslijeđa u dijaspori. Ništa ljepše nema za vidjeti i čuti do hrvatske pjesme i folklora!

Predsjednica Hrvatske zajednice Berlin gđa. Karmen Meić, na kraju seminara zahvalila je Središnjem drzavnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske što su prepoznali kvalitetu i važnost ovog seminara kao i g. Tomislavu Habulinu na odličnom seminaru za kojeg vjeruje da neće biti posljednji. Pozvala je sve prisutne da se zajedno uključe u rad Zajednice, da dovedemo i svoju djecu i da zajedničkim aktivizmom sačuvamo ovo kulturno blago koje ima naša domovina Hrvatska.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra Brnetić
Aleksandra Brnetić
2 years ago

Draga Karmen, ovo je krasna inicijativa. Čestitam! Žao mi je što mi je promakla najava za nastup na Marheinekeplatz-u. Da sam znala, došla bih vas pogledati. Šteta što autorica izvještaja nije navela tko je Tomislav Habulin. Pretpostavljam de se radi o jednom Goranovcu. Ako je moja pretpostavka točna, time je počast za Hrvatsku zajednicu i sudionike seminara još veća. U hrvatskom zborskom pjevanju nije mala stvar biti član Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić. IGK je jamstvo za umjetničku i inu kvalitetu.