“PJEVAMO TI DOMOVINO”

Održan trodnevni seminar tradicijskog pjevanja pod vodstom Tomislava Habulina.

piše: Marta Batinić Petrović

Berlin/ U organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin e.V.,  u Berlinu je od 22. do 24. listopada 2021. godine organiziran vikend Seminar tradicijskog pjevanja.

Seminar u okviru projekta „Pjevamo ti Domovino“, jednog od niza projekata Hrvatske zajednice, financiran je od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a pod stručnim vodstvom g.Tomislava Habulina mag. mus. koji je nastojao u kratko vrijeme prenijeti svoje stručno vokalno znanje, ali i prezentirati tradicijsku baštinu. Zu svaku pjesmu sudionici i sudionice su imali priliku čuti ponešto i o samoj simbolici pjesme, o kraju iz kojeg potječe i njezinoj važnosti u folklornom svijetu.

Cilj seminara bio je upoznati hrvatsku dijasporu s tradicijskim hrvatskim pjesmama kako bi i oni sami mogli izvoditi pjesme prilikom predstavljanja naše domovine u Njemačkoj i širom svijeta. Kako je g. Tomislav Habulin napomenuo, neosporna činjenica jest da Hrvati u dijaspori trebaju Hrvatsku, ali i da Hrvatska treba njih, jer jedino zajedničkom suradnjom možemo ostvariti očuvanje hrvatskog jezika, hrvatske kulture, njezine tradicije i običaja. Tijekom seminara obrađena je građa Prigorja, Gorskog kotara, doline Neretve, Like, Hrvatskog Zagorja, Posavine i Moslavine.

Osim članova Hrvatske zajednice Berlin, seminaru se se prijavili i članovi Croatia Hamburg Folklor, te članovi Hrvatske zajednice iz Bremena i Hanovera. Lijepo je bilo za vidjeti i veliki broj mladih ljudi  i djevojaka i mladića koji su došli na seminar. Mnogima su i neke riječi pjesama različitog narjećja bile nepoznate, no unatoć tome dvije netom naučene pjesme izvele su se i uživo u subotu u podne na Marheinekeplatz u Berlinu.

Po zavrsetku seminara ostala su samo srca ispunjena radošću i nekom novom snagom i vjerom u još više ovakvih događaja kojima će se ojačati ćlanstvo i djelovanje Hrvatske zajednice Berlin, ali i povezati ostale hrvatske zajednice u Njemačkoj. Upravo s tom snagom i osjećajem zajedništva napustili smo seminar. Sretni, sjetni i s nadom da će ovakvih seminara biti i nadalje, jer oni su doista potrebni za očuvanje bogatog kultrnog i folklornog naslijeđa u dijaspori. Ništa ljepše nema za vidjeti i čuti do hrvatske pjesme i folklora!

Predsjednica Hrvatske zajednice Berlin gđa. Karmen Meić, na kraju seminara zahvalila je Središnjem drzavnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske što su prepoznali kvalitetu i važnost ovog seminara kao i g. Tomislavu Habulinu na odličnom seminaru za kojeg vjeruje da neće biti posljednji. Pozvala je sve prisutne da se zajedno uključe u rad Zajednice, da dovedemo i svoju djecu i da zajedničkim aktivizmom sačuvamo ovo kulturno blago koje ima naša domovina Hrvatska.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra Brnetić
Aleksandra Brnetić
27 days ago

Draga Karmen, ovo je krasna inicijativa. Čestitam! Žao mi je što mi je promakla najava za nastup na Marheinekeplatz-u. Da sam znala, došla bih vas pogledati. Šteta što autorica izvještaja nije navela tko je Tomislav Habulin. Pretpostavljam de se radi o jednom Goranovcu. Ako je moja pretpostavka točna, time je počast za Hrvatsku zajednicu i sudionike seminara još veća. U hrvatskom zborskom pjevanju nije mala stvar biti član Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić. IGK je jamstvo za umjetničku i inu kvalitetu.