PRVO DRUŽENJE UZ SVETOG JERONIMA DALMATINCA

prilog: Uredništvo HGB

Berlin/ “Sveti Jeronim Dalmatinac. Od prijevoda Biblije do nastanka mita o jerolimskoj glagoljici”, naslov je predavanja kojeg je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Fran Mažuranić u dvorani Hrvatske katoličke misije Berlin.

Predavao je Stjepan Škorić, magistar egzaktnih znanosti, tehnike i kroatistike, ujedno i predsjednik HKD V.F. Mažuranić.

Večer je započela kratkom molitvom koju je predvodio voditelj HKM Berlin, fra Zvonko Tolić.

Predavanje Stjepana Škorića govorilo je o svetom Jeronimu, crkvenom ocu, pustinjaku i eruditi koji zauzima istaknuto mjesto među učenima i svecima u našoj povijesti i tradiciji i njegovu značenju za hrvatski jezik i kulturu i nakon više od 1600 godina od njegove smrti.

Predavanju su nazočili i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj, Ivana Karanušić, ministar savjetnik i vojni izaslanik Zdravko Barbarić.

Nakon predavanja, predsjednik “Mažuranića” Stjepan Škorić,  predao je priznanje svom prethodniku, dugogodišnjem predsjedniku udruženja, Stjepanu Lozančiću. 

Bila je to lijepa gesta, način i oblik zahvalnosti za dug rad, trud i volonterski, društveni angažman pri vođenju HKD V.F. Mažuranić u jednom velikom  dijelu njegova, više od 40 godina, dugog postojanja.

Večer je glazbeno upotpunila klapa Poverello. U njenom sastavu su pjevali: Marko Marić, Marin Tadin, Neno Bliznac, Stipe Milanović, Davor Dejanović, Antonio Marić i Stipe Mađor Božinović.

Pjevali su “Otiš´o je otac moj polako”, Lijepa li si”, pod Brajde i “In Vino veritas”.  A tijekom večeri, nakon predavanja, pjevali su i druge popularne napjeve dok su se svi zajedno, domaćini i (“na gozbu pozvani”) družili uz srdele, masline, vino i slastice.

Bilo je to lijepo, zanimljivo, poučno, ugodno i ujedno i prvo okupljanje u prostorima Hrvatske katoličke misije Berlin nakon dvije godine tijekom kojih je, radi epidemioloških mjera, to bilo onemogućeno.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments