“GORNJA BAČKA” U ZAGREBU

tekst i foto: Lidija Puđak
OLYMPUS DIGITAL CAMERAZagreb
/ U prekrasnom  prostoru novootvorenog  Mađarskoga instituta u Zagrebu 30. listopada 2014. održan je glazbeni, folklorni i gastronomski program, te  je otvorena izložba pod naslovom „Predstavljamo Gornju Bačku“.

Na početku programa ravnatelj instituta gospodin Dinko Šokčević pozdravio je sve prisutne kao i goste te otvorio sam program pjesme i plesa.

Tamburaši su oduševljavali svojim izvedbama mađarske i hrvatske narodne pjesme čija se tradicija čuva još i danas u Baji. Pridružili su se i plesači  koji su predstavili hrvatske i mađarske plesove, a svi su oni članovi KUD-a bunjevaca “Zlatna Grana” iz Baje čija je voditeljica gospođa Ildika Filipović i koja ulaže ogroman trud na očuvanju etno običaja kao i ikavske hrvatske riječi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMoram naglasiti da je tu bilo i izvorne slavonske pjesame koje je izvela mlada solistica Darinka te je svojim glasovnim mogućnostima kao i prekrasnom nošnjom uveličala ovaj skup.

Na samom kraju programa Stipan Đurić, mađarski filmski i kazališni glumac, zastupnik hrvatske manjine u Mađarskoj i pjevač tradicionalnih starogradskih pjesama je svojim nastupom zatvorio glazbeno plesni dio manifestacije.

Nakon glazbeno-folklornog programa posjetitelji su mogli pogledati bogatu foto izložbu i predmete (narodnu nošnju) koju su doonijeli predstavnici hrvatske manjine iz Baje sa predsjednikom Saveza Hrvata u Mađarskoj Josom Ostrogoncom na čiji poziv smo se tamo i našli.

Okruženi slikama grada Baje ravnatelj instituta gdin Šokčević  pozvao je goste na čašu vina i domijenak. Nova prijateljstva i dalje isprepletenim prstima vežu čovjeka uz čovjeka.

Izložba ostaje otvorena do 4. studenog 2014.godine. Ulaz je besplatan.

Vrijeme za razgledanje izložbe: ponedjeljak – četvrtak 10.00-17.00, petak 9.00-14.00)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments