TRIDESET TI JE GODINA TEK

Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica svečano obilježila  vrijedan jubilej

tekst i foto: Sonja Breljak
054Berlin/
Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin e.V. je svečano obilježila 30. obljetnicu osnutka i rada.

Uz lijep program, podsjećanje na prošle dane, brojne goste i uzvanike koji su se okupili u prostorima Zajednice na adresi Karl-Marx Str. 204-205 u općini Neukölln, slavilo se do zadugo u noć.

Program večeri koji je tekao dvojezično, na hrvatskom i njemačkom jeziku, priredila je i vodila potpisnica ovih radaka te najmlađe članice Zajednice, Nikolina i Natalija Sučić koje su pozdravile uzvanike: veleposlanika RH u Njemačkoj, Ranka Vilovića i njegovu suprugu Ivanku,  Reincharda Naumanna, gradonačelnika općine Charlottenburg-Wilmersdorf, potom Herr Drägera, zastupnika u njemačkom Bundestagu te Wolfganga Griesea, financijskog savjetnika, potom i sve predsjednike i predstavnike drugih hrvatskih društava u Belinu.

 Integracija –ta čarobna, često upotrebljavana riječ. Najbolja je kad se zagrli, primi, saživi a svoje ne zaboravi, već se kulturom, duhom i jezikom s dva vrela napajate. Mi smo dvojezični, dvjema kulturama ispunjeni, posebni, bogati. To bogatstvo njeguje i ovo društvo. I to već 30 godina. Na ovom bi mjestu, pod svjetlima ove male pozornice, imao pravo stajati svaki od članova ovog udruženja koji su kroz tri decenije rada, dali svoj doprinos da rad ovog društva, – njegovanje identiteta, suradnja s drugim nacijama, integracija s drugim kulturama, traje i živi sve do danas, rekoh u uvodu večeri.

A na te godine osnutka i nastanka, godine početaka Hrvatske zajednice, podsjetili su predsjednik Ivan Salopek i dopredsjednica Mira Kiš. 

Podsjetili su i na imena onih koji su prije 30 godina stavili svoj potpis na inicijativu osnivanja Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice: Jozo Jadrić, Mate Kraljić, Zdravko Lozar, Marija Mijatović, Petar Rajčić, Vojko Kurtović i Branko Šprljan.

O tim prvim koracima i danima, u kratkim je crtama govorila Marija Mijatović, članica Inicijativnog odbora.

Potporu radu Zajednice i dobre želje za budućnost izrekao je u par rečenica i veleposlanik RH u Njemačkoj, Ranko Vilović.

Predsjednik Hrvatske zajednice, Ivan Salopek, je uručio zahvalnice dvojici nazočnih članova koji su u radu ovog udruženja sudjelovali od samog početka, dakle u njenom su članstvu punih 30 godina. Zahvalnice su primili Marko Kraljić i Marko Lončarević.

Potom su u kulturnom programu, u čast ove vrijedne obljetnice nastupili: Mješoviti zbor HKM Berlin koji je zapjevao pjesme: “Gospe ribara težaka” i “Dajte mi sladak pjev” te Ženski vokalni sastav DueDeni s pjesmama: “Mi smo rekle zapivati ovdje”, “Zeleni se zimzelen”, “Neven vene” i “Lijepo pjeva za lugom djevojka”. Paul Meić, polaznik Hrvatske škole ispripovjedao je nekoliko šala i viceva. A operna pjevačica Dragana Kistner koja u općini Nuekölln zajedno sa suprugom, glumcem Hardyem Kistnerom, vodi Theatar Rixdorf, kazališnu školu u kojoj predaju glumu i pjevanje, oduševila je sve izvedbom pjesme Amazing Graze-Čudesna milost.

U kasnijem programu, goste je zabavljao glazbeni sastav “Plamen”. A kao gost iznenađenja nastupio je i Darko Kordić, nekadašnji član poznatog sastava “Treća generacija” i sudionik njemačkog natjecanja Njemačka traži talente. Inače, Darkovi roditelji, Mara i Branko Kordić, dugogodišnji su članovi Hrvatske zajednice.

Uz glazbu i ples te gastronomske specijalitete vrijednih članova Zajednice, slavio se 30-ti rođendan ovog udruženja do dugo u belinsku, rujansku noć.

Vrijedi reći još i ovo,  prostori Hrvatske zajednice, jedino su mjesto  (pored prostora HKM Berlin) gdje se Hrvati u Berlinu mogu redovito okupljati, slaviti, gledati program hrvatske televizije, plesati, njegovati glazbu, folklor i običaje zemlje porijekla.

Jedino mjesto. Vrijedno mjesto!

Još dugo, dugo ti trajanje želimo Hrvatska zajednico! Pa, trideset ti je godina tek!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kovač Diana
Kovač Diana
8 years ago

Zar prvi predsjednik nije bio JADRIĆ JOZO. Spomenut je u tekstu kao jedan od potpisnika,ali ne i njegova uloga u stvaranju Zajednice.

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Di su slike Sonja?

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
9 years ago

Samo ovdje nedostaju Martin Dugalić prvi predsjednik, Željko Marković prvi dopredsjednik i Ivo Dorotić koji je bio u Osnivačkom odboru i u Upravnom odboru i još Ivan Čubić. To su oni koji su bili ili u prvim Upravnim odborima ili u Osnivačakom odboru. I te ljude se nije smilo zaboravit, jer onda si trebao boriti sa Vojnom misijom, koje bogu hvala danas više nema.