FRANCUSKA NAGRADA HRVATSKOM UMJETNIKU

Dubrovački slikar Stjepko Mamić primio je diplomu i medalju za doprinos u slikarstvu na svečanoj akademiji u Parizu.

Priopćenje za medije/ Udruga Stjepko Art/ dr. sc. Dražana Martinović Mamić

Pariz/ Visoko povjerenstvo za dodjelu nagrada Francuske Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES sa sjedištem u Parizu izabralo je dubrovačkog slikara Stjepka Mamića za laureta umjetnosti za 2022. godinu. Uz diplomu dobio je i medalju (Medaille d’Etain) Akademije za doprinos u slikarstvu koje su mu uručene na svečanoj akademiji u Parizu u nedjelju 16. listopada 2022. god. u prestižnoj Dvorani Opera.

Capt. Stjepko Mamić je po drugi put od 2019. god. laureat po izboru Commission supérieure des Récompenses za umjetnost iz domene slikarstva. 2019. god. dobio je brončanu medalju.

Naime, akademija dodjeljuje 5 medalja: brončanu, etain, srebrenu, vermeil i zlatnu. Jedino u slučaju da netko postigne nešto iznimno značajno u svojoj domeni, kandidat može prekočiti protokolarni redoslijed dodjele nagrada. No, u praksi su neki zapravo prvo dobili nagradu akademije i nakon toga Nobelovu nagradu kao npr. svojevremeno bračni par Frederic i Irene Joliot-Curie ( kćer Marie i Pierra Curie). Nagradu akademije za umjetnost i zlatnu medalju iz domene glazbe dobio je i veliki violinist i dirigent Lord Yehudi MENUHIN.

Da naš pomorski kapetan Stjepko Mamić nije iznimka kao pomorac koji je nakon što je oplovio sva mora svijeta zaplovio u čarobni svijet umjetnosti kojim iznimno uspješno plovi, potvrđuje i kontradmiral Georges PRUD’HOMME, direktor  Pomorskog muzeja Francuske,  koji je svojevremeno dobio medalju za slikarstvo. A naš čuveni slikar Vlaho Bukovac je počeo kao mornar pa onda zaplovio u čarobni svijet slikarstva.

Svrha akademskog društva za UMJETNOST, ZNANOST I KNJIŽEVNOST, utemeljnog u Parizu 12. studenog 1915. prema Zakonu Francuske Republike od 1. srpnja 1901.god. je prepoznavanje i promicanje žena i muškaraca koji svojim talentom i radom doprinose promicanju kulture u umjetničkom, književnom i znanstvenom području u Francuskoj i svijetu.

Svečanosti su uz brojne ugledne osobe iz svijeta kulture, umjetnosti, znanosti i književnosti Francuske nazočili i članovi diplomatskog kora među kojima je bila  i gđa Senka Burić otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments